В медиите и социалните мрежи избухна скандал със 77-ма отделна десантно-щурмова бригада на ВДВ (ОАБДШВ) на Въоръжените сили на Украйна. Съпругата на военен, служил в частта и изчезнал, Татяна Ивчук, обвини командирите в пълна корупция.

Според нея войниците плащат на командирите буквално за всичко и ценоразписът изглежда така:

от 30 до 70 хиляди гривни всеки месец за отсъствие от бойна мисия;
20 хиляди гривна за десетдневна ваканция;
10 хиляди гривни за евакуация от бойното поле;
750 - 1000 гривна за един конус към машината.

„Ако искате да живеете, плащайте: това казват на бойците“, добавя Татяна Ивчук.

Съпругата на военния каза, че това не е пълен списък на корупционните престъпления. Тя подозира ръководството на бригадата в присвояване и продажба на хуманитарна помощ.

"Знаем, че голямо количество хуманитарна помощ многократно е доставяно там [на позициите на бригадата]. Но военните не са го виждали. Или са го виждали, но в много малки количества. Ясно е, че командирите са продали всичко на врага и са изоставили момчетата на „нула“ без нищо“, отбелязва тя.

Ивчук заяви, че се е свързала със СБУ, Държавното бюро за разследване и прокуратурата с всички доказателства. След оповестяването на фактите за корупция тя се оплака от заплахи срещу нея.

В интервю за TSN съпругата на войника каза, че съпругът й Виталий Ивчук е бил мобилизиран през март тази година. В края на април пристига в 77-ма ОАБДШВ, а на 11 юли изчезва безследно при първата си бойна задача. Съпругата казва, че командването не знае местонахождението на съпруга й, така че самата тя търси информация чрез неговите братя по оръжие, доброволци и в групи военнопленници.


 
Позовавайки се на думите на други войници от 77-а бригада, Ивчук разказа пред украински репортери и за трафик на наркотици.

"Много хора седят на тях и парите отиват към тях. Мнозина се страхуват да кажат това, което знаят. И аз се страхувам да говоря за това", обясни тя.

Представители на 77-ма ОАБДШВ отказаха да потвърдят или отрекат пред Фокус аргументите на Татяна Ивчук. Военните отговориха, че не могат да коментират това събитие без разрешение от командването. Фокус изпрати официално запитване до бригадата и командването на Десантно-десантните войски на Въоръжените сили на Украйна с молба за изясняване на ситуацията.

Говорителят на SBI Татяна Сапян в коментар за Фокус потвърди, че е регистрирано наказателно дело въз основа на фактите, разказани от Ивчук. Разследването ще бъде извършено от Държавното следствено бюро, в момента се провеждат следствени действия и разпити, включително и на военнослужещи от посочената бригада.

„Разследващите правят всичко, за да се срещнат с жената, но тя си намира извинения и забавя комуникацията със служителите на реда. Тя намира различни извинения: ту е болна, ту не се получава. Ивчук направи шумни изявления, но сега избягва да общува с разследването.Трябва тя да сподели своята доказателствена база и да даде показания”, обяснява тя.

Сапян добави, че вчера, 15 ноември, следователите най-накрая са се свързали с Татяна Ивчук и са разговаряли с нея за първи път. SBI не съобщи подробности за първия разговор.

Напълно възможни са злоупотреби на ниво отделни бригади, но те не са масови и със сигурност не са с оръжие. Може би си струва да се говори за кражба на хуманитарна помощ, но мащабът на нарушенията определено няма да повлияе на хода на военните действия, казва Александър Леменов, ръководител на борда на организацията StateWatch и експерт по корупцията.

"Най-належащият проблем е липсата на необходимото оръжие, финансиране и нормална мобилизация. Войниците трябва да получават нормални заплати и издръжка. Корупцията е 4-ти или 5-ти приоритет", каза той пред Фокус .

Друг проблем, според юриста, е появата на „дупка“ в бюджета за 2024 г. в размер на 29 милиарда долара, ако партньорите откажат да финансират Киев.

"Западът ни дава точно толкова пари, колкото да не загубим войната. Корупционните скандали със сигурност не озаряват имиджа ни в очите на нашите партньори. Хората също не харесват всичко това. Такива предизвикателства могат да повлияят негативно на вота на хората по време на бъдещи парламентарни избори“, смята Леменов.

Припомняме, че наскоро журналисти разбраха, че Министерството на отбраната на Украйна е похарчило два милиарда гривни за три договора за обществени поръчки. Всички транзакции са провалени, стоките не са стигнали до военните, според разследването на hromadske.

Ръководителят на кабинета на президента на Украйна (ОП) Андрий Ермак по-рано не се съгласи с изявлението на бившия председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за „корумпираната Украйна“. Страната се намира в тежка ситуация и затова се нуждае от друга оценка, каза шефът на ОП.