Страните от Г-7 зразиха безпокойство от "дестабилизиращото" поведение на Русия и приканиха Китай да изпълнява икономическите си ангажименти.

В документ се посочва, че Г-7 ще работи съвместно за насърчаването на гъвкавостта на световната икономика срещу "произволните и насилнически икономически политики и практики".

Русия скръцна със зъби на САЩ: Не се месете в Украйна, стойте далеч от Крим

Министрите изразиха също своето дълбоко безпокойство от "безотговорното и дестабилизиращо" поведение на Русия и обещаха да засилят колективните си усилия, за да противодействат на заплахата от Кремъл.

В заключителния документ от министерската среща се отбелязват част от конкретните източници на това безпокойство - голямото съсредоточаване на руски войски по границите на Украйна и в анексирания Крим, зловредни действия за подкопаването на демократичните системи на други страни, зловредни кибератаки и използването на дезинформация.

Външно размаха пръст на Русия: Намесите ли се, реагираме – гоним дипломати!

Външните министри на седемте - Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция и Япония - плюс топдипломатът на Европейския съюз изразиха безпокойство от кризата на политическите и човешките права в Беларус след изборите през август м.г. и призоваха Китай да спазва основните права и свободи на своите граждани, предава Дарик. Загриженост бе изразена и във връзка с нарушенията на правата на човека в Северна Корея и в Мианма.

Делегати от срещата на Г-7 се самоизолираха заради вируса