Украйна обяви намерението си да разруши Кримския мост до средата на юли. По този начин украинските въоръжени сили имат около сто дни, за да осъществят невъзможното. Това се казва в статия на британското издание The Sun.

В коментар за медията оръжеен експерт каза, че благодарение на адския дъжд върху структурата на стойност 4 милиарда долара, използвайки ракети Storm Shadows, военноморски дронове и западни бойни самолети, F-16 може в крайна сметка да пререже единствения сухопътен мост на Русия към Крим.

В статията се отбелязва, че за руския президент Владимир Путин Керченският мост, чието изграждане той нарече „чудо“, е символ на неговия въображаем триумф при „връщането“ на Крим в родината му. В същото време за Украйна това е основната цел – гротескно изображение на десетгодишна руска окупация. Неговото унищожаване може да изиграе важна роля за спечелването на войната в Черно море, като отреже главните руски военни пътища за доставки и удуши военната машина на Путин.

Крим, Кримски мост, окупация на Крим, окупация на КримЦял екран
Плановете на Украйна за деокупация на територии

Според Брайън Кларк, старши сътрудник в института Хъдсън и директор на Центъра за отбранителни концепции и технологии, Украйна е напълно способна да направи това, но за целта се нуждае от подходящо оръжие.

„Мостът може да бъде унищожен от „многостранна“ въздушна и морска атака в стил „голям взрив“, каза той пред The ​​Sun.

Въпреки това Кларк, който е експерт по военноморски операции и електронна война, смята, че ракетите Storm Shadows ще бъдат използвани за унищожаване на структурата му, докато безпилотни лодки с експлозиви могат да детонират в основата му.

Освен това изданието припомни, че СБУ вече е организирало две дръзки нападения на моста. И двата пъти обаче мостът беше ремонтиран.

Морска атака с дрон миналия юли причини значителни щети на този участък от пътя, оставяйки Русия неспособна да премести танкове и провизии в Крим. Освен това през октомври 2022 г. камион, натоварен с експлозиви, избухна, оставяйки зейнала дупка в центъра на моста, подпалвайки железопътната линия и потапяйки част от пътя под вода. Сега Украйна подготвя трета яростна атака, която ще я унищожи напълно, се отбелязва в статията.

В същото време британските журналисти припомниха изявлението на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната, според което Украйна вече разполага с „повечето средства за постигане на тази цел“ и че това е част от плана на президента Владимир Зеленски за прекратяване на Руското военноморско присъствие в Черно море.

Източник, близък до украинското министерство на отбраната, потвърди пред The ​​Sun, че „това е напълно изпълнимо“.