Цените на кафето, които вече бяха тръгнали нагоре, рязко скочиха тази седмица, тласкани най-вече от метеорологичните прогнози и геополитическите трусове, но консуматорите засега не усещат последиците, които се очаква да останат ограничени.

"Ред причини обясняват силното покачване на цените на кафето" по пазарите, отбелязва Карлос Мера, анализатор от "Рабобанк", като изрежда накуп поскъпването на транспорта, политическите вълнения в Колумбия - третия световен производител, - създали пречки за износа, и най-вече опустошителните метеорологични условия в Бразилия. Наистина, след краткотрайна суша по-рано през годината мразовита вълна удари тази седмица плантациите в Минас Жераис - щата, произвеждащ 70 на сто от сорта арабика, отглеждан в Бразилия, пише "Медиапул".

Плюсовете и минусите при ежедневната употреба на кафе

Минусовите температури "предизвикват обезлистяване на дръвчетата, могат дори да убият най-младите, което засяга рандемана на бъдещата реколта" в страната - най-голям производител и износител на кафе в света, посочва Мера.

Арабиката е зависима и от едно природно явление, заради което предлагането силно варира от година на година - това е "двугодишният" вегетационен цикъл на растенията, при който се редуват силен и слаб сезон: именно такъв се очертава да е предстоящият.

Топло или студено кафе? В кое има повече кофеин?

Същевременно търсенето пак нараства с напредването на кампаниите за ваксинация срещу К-19 и постепенното отваряне на заведенията, където сервират кафе, най-вече арабика, докато сортът робуста се използва предимно за разтворими кафета.