Един от признаците за настъпване на дългоочаквания летен сезон е моментът, в който масово преминем от топло на студено кафе.

Експерт по темата ни подготвят психически за тази на пръв поглед безобидна трансформация. Една от причините е въпросът коя от двете напитки съдържа повече кофеин.

Всъщност, силата и на двата варианта зависи от начина на приготвяне. Ако си направим горещо кафе, което след това само изстудим с лед, то количеството на естествения стимулант би било същото, обяснява доктор Кристин Бек. Най-много да се разреди.

В случай че го приготвим от самото начало като студено, то би се отличило с по-ниска киселинност и по-нежен вкус. Освен това, съдържанието на лед и вода го прави една идея по-хидратиращо. Същият ефект би имала напитката и в случай че добавим мляко.

От друга страна, горещото кафе е по-богато на антиоксиданти, които знаем, че предпазват клетките от увреждане, а това не е малко, пише lifestyle.bg.

Според проучване на Американското общество на химиците от 2020 г., горещият вариант на тонизиращата напитка съдържа една идея по-високи нива на кофеин. Основната причина е, че кафето се разтваря по-бързо и лесно именно в топлите течности.