Народният депутат от партията "Слуга на народа" Елизавета Богуцка, която за първи път се замеси в публичен скандал, попадна на критики в мрежата заради публикация за руските ракетни удари на юг и изток.

Богуцка публикува пост във Facebook на 9 октомври, като говори за руски удари по цивилни обекти и жилищни сгради в Източна и Южна Украйна, където минава фронтовата линия. Слугата на народа заяви, че не вижда логика в това, че Русия убива хора, които кремълските пропагандисти нарекоха „един народ“, „наши руснаци“, „рускоезично население“.

„Луда война. Ако подходите от страна на здравия разум (прости ми, Господи) ... Така че, ако все още намеквате за поне някакъв разум, тогава във война трябва да убивате врагове. Нашественици, окупатори, врагове. Но убиването на тези, които вие наричате „един народ“, „наши руснаци“, „рускоезично население“ е извън здравословното разбиране“, пише Богуцка.

Но в скандална част от поста представителят на президентската партия изведнъж започна да разделя Украйна на източна и западна, използвайки наратива на руската пропаганда. Богуцка признава оправданието на ударите от страна на Русия на западната част на Украйна, споменавайки "Бандера".

„Ужасна идея, разбира се, но би било разбираемо, ако те (руснаците) затрият Западна Украйна. Сякаш щяха да се бият срещу "Бендера". Но да се избива и унищожава Югоизток, който там смятаха за „Малорусия“, е непонятно“, смята депутатът.

Публикацията предизвика фурор в интернет. На думите на Богуцка реагираха нейни колеги от Върховната Рада, както и журналисти и общественици.

Съпредседателят на фракцията "Евросолидарност" Ирина Геращенко публично се обърна към ръководството на Върховната Рада, Службата за сигурност на Украйна, прокуратурата и народните депутати от "Слугата на народа" с искане да отговорят на думите на Богуцка .

"Тук няма митични ботове, а конкретен народен депутат на Украйна от президентската партия, която си позволява расистки изявления, отново разделя Украйна. Всъщност това е призив за разцепление. Слугата на народа е откровена, че убийството на украинци в определени региони би било ясно за нея, всъщност оправдавайки агресията на Руската федерация срещу Украйна и бомбардировките на географска, регионална основа. Това е сегрегацията на украинците", пише Геращенко.

„Изразявам възмущението си от низките думи на депутата и чакам публична реакция от ръководството на Върховната Рада, което обича да чете лекции на опозицията, колегите на депутата в партията и СБУ“, добави народният депутат от ЕС.

Засега няма официална реакция на скандалния пост на Богуцкая от ръководството на фракцията и партията „Слуга на народа“.

Превод: GlasNews