В Донецка област служители на Службата за сигурност на Украйна арестуваха двама наемници, които се опитаха да продадат в Днепропетровск руско оръжие, получено от украински защитници по време на боевете при Бахмут. Това съобщава пресслужбата на СБУ.

„Двама обвиняеми са искали тайно да продадат арсенал от „трофейни“ оръжия на окупаторите, които украинските защитници са получили в ожесточени битки край Бахмут“, се казва в доклада.

Иззетият от престъпниците арсенал включва над 60 автомата и картечници, както и противотанкови гранатомети руско производство.

Обвиняемите се опитаха да продадат тази партида военна техника в Днепропетровск.

В резултат на комплексни мерки служители на СБУ задържаха и двамата обвиняеми при опит да продадат седем автомата "Калашников", включително новия АК-12.

При разследването стана ясно, че задържаните са двама военнослужещи по договор от една от военните части на Силите за отбрана, изпратени в командировка в Донецка област.

За незаконно съхраняване на оръжие и боеприпаси създали тайник на територията на частно домакинство.

Към момента и двамата задържани са уведомени за подозрение по ч. 1 на чл. 28, част 1 чл. 263 от Наказателния кодекс на Украйна (незаконно боравене с оръжие, боеприпаси или взривни вещества).

Решава се въпросът за избиране на мярка за неотклонение.

Води се и разследване за установяване на всички обстоятелства около престъплението и привличане на извършителите под отговорност. 

Напомняме, че Службата за сигурност на Украйна разследва повече от 8 хиляди дела срещу сътрудници. По делата са замесени над 2,9 хиляди души. 330 души вече са получили съдебни присъди за дейността си.