Повече от 50 медицински центъра в Канада обединиха усилия в мащабен проект за пасивна имунизация на критично болни пациенти с кръвна плазма от вече оздравели от коронавирус.

Известно е, че когато заразен човек се възстанови, тогава в кръвта му се появяват антитела - развива се имунитет от реинфекция. Лекарите изчакват две седмици след изчезването на симптомите, преди да събират плазма от възстановени пациенти.

Преди това ефективността на този метод срещу COVID-19 беше демонстрирана при малки групи пациенти, сега в Канада се надяват да проведат това в по-голям мащаб.

„Предимството на пасивната имунизация е, че не е необходимо да се разработва лекарство за COVID-19 в лабораторията - имунната система на донора вече върши тази работа“, заявиха експерти от университета в Монреал.

Предизвикателството сега е спешно да се създаде инфраструктура за събиране на плазма и да се проведат паралелни тестове в различни центрове.

Според инициаторите, това е „обещаващ подход, основан на стари знания“, който преди е бил използван по време на големи епидемии преди появата на ваксините, включително по време на испанската грипна пандемия преди около 100 години, съобщава ctvnews.ca. Едно от предимствата на пасивната имунизация е, че броят на потенциалните донори нараства с напредването на пандемията.

Ако резултатите от мащабно проучване са „убедителни“, на хоспитализирани ще бъде предложено да участват в проект за даряване на плазма. Изследванията по тази тема се провеждат и в Индия, САЩ, Китай, Франция, Турция и Руската федерация.

Превод: Glas.bg