Днес сутринта много големи градове в Украйна бяха ударени от руски ракетни атаки. Медиите съставиха карта, на която ясно се виждат обектите, в които градове на страната са атакувани.

Съобщава се, че първият удар е бил нанесен върху Киев. Движението на метрото в града почти веднага е спряно, а самите станции се използват като бомбоубежища.

След това започнаха да постъпват сведения за удари в Харков, Лвов, Одеса, Запорожие и други региони на Украйна.

Карта Украйна 

В социалните мрежи се появи панорамно видео, което показва Киев след поредицата от удари.

Видеото е заснето от брега на Днепър. Кадърът показва мост, електроцентрала и облак дим.

Според кмета на Киев Виталий Кличко експлозиите в столицата на Украйна са повредили критична инфраструктура. Има и жертви. На място работят службите.

Също така властите на областите Николаев и Ивано-Франковск съобщиха за удари по критични обекти.

В Лвов и Лвовска област бяха извършени атаки срещу енергийни съоръжения. В някои райони няма електрозахранване. Работата на ТЕЦ-а е спряна, топла вода не се подава. В редица помпени станции бяха пуснати резервни генератори.

В Харков е повреден обект на енергийната инфраструктура.

В някои райони няма ток и вода.

Съобщава се за удари по енергийната инфраструктура на областите Житомир и Хмелницки.

Властите на Днепър, Тернополска област, Конотоп, Сумска област, Кременчугски район, Полтавска област също съобщават за експлозии.

Според експерти атаката срещу украински инфраструктурни обекти е била извършена от далечна стратегическа авиация на Руската федерация.

По целите са изстреляни ракети Х-101. В ударите са участвали бомбардировачи Ту-160 и Ту-95 МС.

Преди това X-101 вече е бил използван по време на NWO. Миналия март с тяхна помощ беше ударен ретранслатор в Киев, а през юни беше нанесен удар по цеховете на завод в Киев, където ремонтираха бронирани машини на въоръжените сили на Украйна.

Украинското министерство на отбраната съобщи, че до 11:35 часа Русия е изстреляла 83 ракети, но 43 от тях са били свалени от украинските системи за ПВО.

Карта на военните действия в Украйна за днес, 10 октомври 2022 г.

Карта Украйна

Превод: GlasNews