На тържествено заседание на Върховната рада - украинския парламент, Володимир Зеленски положи днес клетва като президент на Украйна.

"Задължавам се с всички свои дела да отстоявам суверенитета и независимостта на Украйна, да се грижа за благото на Отечеството и за благосъстоянието на украинския народ, да отстоявам правата и свободите на гражданите, да спазвам Конституцията на Украйна и законите на Украйна, да изпълнявам задълженията си в интерес на всички сънародници, да повишавам авторитета на Украйна в света", заяви новият държавен глава.

Трите предизвикателства пред новия президент на Украйна - комика Зеленски

В словото при встъпването си в длъжност Зеленски заяви, че разпуска парламента и свиква предсрочни избори, без да изчаква вота, който би трябвало да се състои през октомври, предаде Франс прес.

"Разпускам парламента", заяви той пред депутатите и делегациите от чужбина, събрани на тържествено заседание на Върховната рада. АФП напомня обаче за "юридическите неясноти около възможността той да започне съответната процедура, изискваща спазването на множество условия".

Зеленски по-рано обяви, че негова първа задача на президентския пост ще бъде прекратяване на огъня в Източна Украйна. Той призова украинците да се връщат в страната, посочва ТАСС, цитирана от БТА.