Украинският президент Володимир Зеленски призова САЩ и НАТО да нанесат „превантивен удар“ срещу Русия. Украинският лидер обясни, че подобна мярка е необходима на фона на ядрена заплаха, идваща от Москва.

Според него, вместо да се чака удар от Русия с ядрени ракети, трябва да се предотврати това, като се изключи по принцип подобна възможност, за да не си кажете после „О, какви сте вие, пазете се от нас!".

Зеленски подчерта, че НАТО в настоящата ситуация трябва „да преразгледа процедурата за упражняване на натиск“.

„Превантивни удари, за да знаят какво ще им се случи, ако го използват. И не обратното“, каза Зеленски.

По-късно говорител на Зеленски подчерта, че украинският лидер изобщо не е призовавал за ядрен удар от Запада и подобна реторика никога няма да се чуе от Украйна.

Както обясни Сергей Никифоров, в речта си Зеленски говорил за ситуацията в Украйна до 24 февруари 2022 г., когато започна войната. Тогава се твърдяло, че е необходимо да се „прилагат превантивни мерки“ вместо „превантивни санкции“, за които тогава се говорило.

Говорител на украинския президент добави, че "никога няма да чуете намеци за използване на ядрено оръжие от Украйна".

Междувременно изявлението на Зеленски вече беше последвано от реакция на прессекретаря на руския президент Дмитрий Песков, руското външно министерство, както и заместник-ръководителя на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев.

Песков подчерта, че с изявлението си Зеленски по същество е призовал за започване на световна война и лидерите на страните от ЕС, както и Обединеното кралство и САЩ, и всички държави като цяло, трябва да обърнат внимание на това.

Представителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви в канала си в Telegram, че днес Западът е този, който подклажда ядрена война, а марионетката Зеленски „се превърна в чудовище“, с чиито ръце се опитват да унищожат Земята. Захарова отбеляза, че всеки жител на планетата трябва да разбере това.

На свой ред Медведев се изказа по-грубо, като предложи на „идиота“ Зеленски да се направи „превантивна трепанация на черепа“.

„Вежливите психиатри трябва да направят превантивна краниотомия на този идиот. Докато не донесе още повече неприятности за своя народ и всички останали“, написа Медведев в своя канал в Telegram.

Припомняме, че Зеленски по-рано е подписал указ за отказ от преговори с Путин.

Превод: GlasNews