Крипто анализаторите възобновиха своите прогнози за движението на Биткойн. В началото на юни имаше сериозен срив на пазара, но те са на мнение, че големите новини за годината тепърва предстоят.

Доста фигури от областта предвещават сериозен скок нагоре, преди да посрещнем 2020 година. През изминалия месец имахме ускорен растеж, който преди няколко дни кулминира до спад с 1000 долара.

В момента търговията се случва на курс под 8000 долара, по-малко от половината на стойността, която видяхме в края на 2017 година – почти 20000 долара. Експертите виждат задаваща се възможност, а не преобръщане на пазара.

„Вярвам, че биткойн има потенциала да удари 25000 долара до края на 2019 или до началото на 2020“, каза анализаторът Оливър Айзъкс пред The Independent.

“Има няколко неща, които ще активират пазара. Те са от геополитически, технологичен и регулаторен характер. Нетният ефект от търговската война между Китай и САЩ доведе до засилен интерес към биткойн като възможност за хеджиране на инвестиции“, продължава той.

Все повече традиционни инвеститори виждат криптовалутата като вече безопасен пазар, който е защитен от някакъв регулаторен надзор. Той посочва и, че хората получават все повече възможности да харчат биткойните си, както и други криптовалути. Компании като Microsoft, Amazon, Starbucks и Whole Foods се отварят към плащания с виртуална валута.

И това е една от по-консервативните прогнози

И други фигури от крипто общността са позитивни по въпроса. Милиардерът Тим Дрейпър потвърди прогнозата си от началото на тази година, че до 2023 ще видим курс близък до 250 хиляди долара. Той за първи път предрече това, когато цената беше 5000 долара за брой.

„Цената му ще продължи да расте, защото вярвам, че до четири години или нещо подобно, ще видим биткойн да има пазарен дял от 5% по целия свят. Това е по-добра валута, тя е децентрализирана, отворена и прозрачна – всеки знае какво се случва в блокчейн.“, аргументира се той.

Криптовалутата обаче ще расте не само като цена, но и като масово потребление сред средния човек. До няколко години той ще замени доста други методи за разплащане.

„Мисля, че като отидеш в Starbucks за кафе и се опиташ да си платиш с долари, в един момент ще ти се смеят, защото не плащаш с криптовалута. Ще изглеждаме като стари хора, които плащат само с монети.“, добавя Дрейпър.

Факт е, че през 2017 година видяхме ръст от 1300% в рамките на само една година. Възможността за големи растежи е реалистична. Сякаш ли по-трудното за предвиждане обаче е кога ще е следващият голям спад – защото и такива неминуемо ще има.

Колко комфортно се чувствате да използвате Bitcoin в ежедневието си, а не като инвестиция?