В понеделник, 8 април, милиони хора в Северна Америка имаха шанса да видят пълно слънчево затъмнение. Лекарите и служителите на НАСА от години предупреждават обществеността, че това трябва да се прави само с подходящи предпазни мерки, като специални очила или сенници. Много хора обаче просто не могат да устоят на изкушението и това се случи и този път.

В резултат на това десетки хора потърсиха медицинска помощ, защото очите им са „болни“ и „кипят“, пише Daily Mail. Но дали е толкова опасно и доколко? Първо, струва си да се разбере, че болката в очите невинаги е гарантиран симптом на увреждане на очите.

Български учени с първи кадри на слънчевото затъмнение

Човешката ретина се намира в задната част на окото и няма болкови нерви, но човек може да изпита дискомфорт, което е ранно предупреждение за увреждане, причинено от небрежно гледане на слънчево затъмнение.

Според експертите на НАСА човешката ретина може действително да е увредена, преди дори да сме го осъзнали. В резултат на това, докато човек осъзнае проблема, може да е твърде късно да спаси зрението си.

Според офталмолози от университета Джон Хопкинс една от най-уязвимите зони на ретината е една малка област - макулата. Критична е за разграничаване на детайли като писмен текст. За съжаление, дори няколко секунди гледане на слънцето по време на затъмнение може временно или постоянно да изгори макулата ви.

Когато тъканта на ретината е унищожена, тя не може да се регенерира, което води до трайна загуба на централно зрение. Офталмолозите предупреждават, че ефектът от увреждане на макулата всъщност може да е неочакван: човек може да види собственото си лице празно в огледалото или вече да не може да чете отпечатан тест.

Проучванията показват, че са необходими около 100 секунди излагане на слънчева радиация, за да се разруши ретината на човек. Учените обаче предупреждават, че времето на излагане може да варира в зависимост от интензивността на слънцето. Времето на експозиция се влияе, наред с други неща, от времето на деня и географското местоположение, както и от първоначалното състояние на окото на човека.

Експертите от Американската академия по офталмология препоръчват хората да търсят визуални симптоми, а не болка в очите в продължение на 4 до 6 часа след гледане на затъмнението и дори на следващия ден.

Основните симптоми на увреждане на очите след наблюдение на слънчево затъмнение са:

главоболие;
замъглено зрение;
сляпо петно ​​в едното или двете очи;
необичайни цветове;
промяна на цвета;
чувствителност на очите;
зрителни изкривявания.

Добрата новина е, че дори тези симптоми могат да се подобрят с времето. Според говорителя на Американската академия по офталмология Сюзан Медейрос, много хора могат да се възстановят в рамките на 3 до 6 месеца, но някои страдат от трайна загуба на зрението под формата на малко сляпо петно ​​или изкривяване.

Според Ралф Чоу, почетен професор в Университета на Ватерло в Канада и водещ експерт по безопасността на очите при затъмнение, статистиката показва, че половината от хората, диагностицирани със слепота при затъмнение, си възвръщат пълното зрение в рамките на шест месеца. С прости думи, повечето хора просто ще трябва да преминат през този период.

Някои лекари се опитват да лекуват слънчева ретинопатия с помощта на стероиди, но в момента няма убедителни доказателства, че тези методи са ефективни. През годините офталмолозите са опитвали различни методи, фармакологични и други, за да се опитат да намалят количеството увреждане и подуване, което се счита за водеща причина за загуба на зрението. Но според Чоу повечето от тези методи са се оказали неефективни.

Какво е да си в центъра на тълпа от милион души, вперили поглед в небето? НА ЖИВО