FDA отхвърли първото заявление на Илон Мъск за одобрение на опити върху хора с мозъчни импланти, но милиардерът не се отказва и сега компанията търси хирургичен партньор, който е готов да се присъедини към изследването.

Neuralink твърди от много години, че началото на изпитанията върху хора е точно зад ъгъла - първото споменаване за това се появи през 2019 г. Компанията на милиардера обаче официално подаде първото си заявление за одобрение от Администрацията по храните и лекарствата на САЩ едва през 2022 г., пише Gizmodo. Този опит обаче не беше успешен и FDA не даде разрешение за поставяне на устройства за интерфейс мозък-компютър (BCI) в човешкия череп.

Заслужава обаче да се отбележи, че този отказ изобщо не е присъда за компанията на Илон Мъск, в крайна сметка Neuralink все още може да получи разрешение и да започне да тества мозъчен имплант при хора. Самата биотехнологична компания си поставя много амбициозни цели - предполага се, че BCI ще помогне при лечението на широк спектър от заболявания и увреждания - от слепота до парализа.

Днес компанията на Илон Мъск се обърна към един от най-големите и уважавани неврохирургични центрове в САЩ, за да стане партньор в потенциални бъдещи клинични изпитвания върху хора. Известно е, че компанията води преговори с Неврологичния институт Бароу във Финикс (Аризона, САЩ).

Фактът, че компанията търси хирургичен партньор за провеждане на клинични изпитвания върху хора, предполага, че нито Илон Мъск, нито другите ръководители на Neuralink възнамеряват да се откажат и все още са уверени, че ще могат да получат регулаторно одобрение в бъдеще.

Имайте предвид, че самата компания на Илон Мъск не коментира тези преговори. Въпреки това бяха получени някои коментари от директора на лечебния и изследователски център в Аризона. Според неврологичния институт Бароу те ще бъдат добре оборудвани за провеждане на изследване на мозъчни импланти в съответствие с това, което Neuralink се надява да оживи.

В същото време партньорството между Neuralink и Неврологичния институт Barrow все още не е потвърдено и всъщност е на етап преговори, което означава, че сделката не е гарантирана. Някои анонимни източници също твърдят, че изследователският център в Аризона не е единственият, към който компанията на Илон Мъск се е обърнала.

Известно е, че Neuralink преди това си е партнирал с Калифорнийския университет в Дейвис за провеждане на изследвания, свързани с човека. Въпреки това университетът прекрати това партньорство през 2020 г. по неразкрити причини.

В момента компанията на Илън Мъск е обект на две федерални разследвания. Първото се отнася до практиките на компанията за тестване върху животни и се провежда от Службата на генералния инспектор на USDA. Второто е свързано с твърдения за неправилно транспортиране на биологични материали и се разглежда от Министерството на транспорта.

Превод: GlasNews