Инженерите искат да учетворят производството на слънчева енергия до 2050 г.

В Южна Корея се появи уникален инфраструктурен проект, който съчетава екологичност, безопасност и спорт, пише Interesting Engineering. Това е слънчева велосипедна алея, която се простира на 32 км между градовете Daejeon и Sejeon.

Велосипедната алея е разположена в средата на 8-лентова магистрала и е защитена от околния трафик с бариери. Но най-важното е, че над велоалеята са монтирани слънчеви панели, които не само осигуряват сянка за велосипедистите, но и генерират електричество за осветяване на пътя и близките къщи.

Соларната велоалея е построена от Министерството на земята, инфраструктурата и транспорта на Южна Корея и стана част от плана на правителството за развитие на зелена енергия и подобряване на качеството на живот на гражданите. Проектът струва 3,7 милиона долара, а слънчевите панели на покрива на велоалеята са с общ капацитет от 3 мегавата и могат да произвеждат около 1 милион киловатчаса електроенергия годишно. Това е достатъчно, за да осигури енергия за около 200 къщи или 600 лампи за улично осветление.

Учените алармират: Слънчевите панели крият заплаха!

Велосипедистите, които искат да се движат по соларната велоалея, трябва да се регистрират на специален сайт или през мобилно приложение. Те получават QR код, който се сканира на един от шестте крайпътни контролно-пропускателни пункта. Така организаторите следят броя на участниците и предотвратяват задръстванията по пътищата. Велосипедистите могат също да наемат или закупят електрически велосипеди на една от станциите.

Но някои критици казват, че проектът не е рентабилен и велосипедистите са принудени да дишат изгорелите газове от преминаващите автомобили. Инженерите обаче уверяват, че до 2050 г. ще увеличат 4 пъти количеството енергия, получено от слънчевата велоалея, а бързото електрифициране на транспорта ще спести велосипедистите от необходимостта да вдишват дизелови и бензинови газове.

Превод: GlasNews.bg