На 13 септември 1848 г. Финиъс Гейдж разчиства пътя за нова железопътна линия в американския щат Върмонт, когато случайна експлозия променя живота му. В резултат на взрива главата на строителя е пробита от железен прът, който е минал през мозъка и е изхвръкнал. След това, за изненада на мнозина, Гейдж оцелява, но поведението и личността му се променят значително.

Този случай направи истинска революция в разбирането за функционирането на човешкия мозък. Сега учени, ръководени от известния дизайнер на лица на хора, живели в миналото, Сисеро Мораис, анализираха черепа на Гейдж и създадоха уникална реконструкция на лицето на мъжа, както е изглеждало веднага след като железният прът е пробил главата му, пише Дейли Мейл.

Желязният прът, който пронизва черепа и преминава през мозъка на Гейдж, след това отлита на разстояние от няколко десетки метра. В същото време, както казали тогава свидетели на събитието, пръчката е била в кръв и парчета мозък. В резултат на това по-голямата част от левия фронтален лоб на Гейдж е унищожен, но той живее още 12 години след инцидента и умира на 36-годишна възраст през 1860 г. 

Гейдж почива от епилепсия, най-вероятно причинена от ужасяваща мозъчна травма. Личността и поведението на Гейдж се променят завинаги след това събитие и това става причина учените да изследват мозъка по-отблизо. Сега изследователите смятат, че оцеляването на Гейдж след инсулта подкрепя идеята, че различните части на мозъка имат различни функции и една част от мозъка може да поеме управлението от друга, ако не успее да функционира.

Финиъс ГейджЦял екран
 Снимка: Daily Mail

Сега учените, водени от експерта по графики Сисеро Мораис, са анализирали черепа на Гейдж и са създали реконструкция на лицето му, както е изглеждало, когато е бил ударен в главата с железен прът.

Според Мораис, за разлика от други лицеви реконструкции, които е създал на хора от миналото, пресъздаването на външния вид на лицето на Гейдж не е било основната цел. Факт е, че всеки знае как е изглеждал след инцидента, защото са запазени негови снимки. Учените искаха, използвайки 3D технологии и знания за човешката анатомия, да пресъздадат самия процес на влизане на желязната пръчка в черепа и да покажат как изглежда лицето на човека в този момент.

Финиъс ГейджЦял екран
Снимка на Финиъс Гейдж вляво Снимка: Daily Mail

Moраис преди това е създавал реконструкции на лица на хора от миналото, които са били деформирани в резултат на трагични събития. Става въпрос например за лицето на войн, загинал през 1361 г. по време на една от най-жестоките битки в средновековна Европа. Но случаят на Гейдж изисквал по-внимателен подход.

Moраис и колегите му създават лицеви реконструкции, като анализират черепа и сравняват тези данни с анатомията на съвременния човек. Ако говорим за деформации на черепа, тогава тук се използват допълнителни данни.

Финиъс ГейджЦял екран
Снимка: Daily Mail

Мораис каза, че е трябвало да създаде модел на отделни части от черепа на Гейдж, за да може след това да ги сглоби, за да добие представа как е изглеждал, когато е бил ударен. След това, въз основа на известни данни от инцидента, учените създават модел на преминаването на железен прът през главата на Гейдж. Той използва данни от различни томографски сканирания на човешкия мозък, за да получи представа къде е бил повреден Гейдж.

Финиъс ГейджЦял екран
 Снимка: Daily Mail

След това, въз основа на снимки на Гейдж, лицето му също е създадено, както вероятно би било, когато железният прът е преминал през мозъка.

Превод: GlasNews