Мъж, парализиран при катастрофа с велосипед преди повече от десетилетие, си възвърна способността да стои и да ходи естествено, използвайки нова технология.

Невролозите от Ecole Polytechnique Federale de Lausanne (EPFL) в Швейцария създали това, което наричат ​​„безжичен цифров мост“, който е в състояние да възстанови връзката, загубена между мозъка и гръбначния мозък.

Този дигитален "мост"  позволява на Герт-Ян Оскам да възвърне контрола върху движението на краката си, атака той може да стои, да ходи и дори да изкачва стълби, пише Metro.

Екипът каза, че тяхната технология също така е позволила на Оскам да възстанови част от мозъчната функция, която е загубил след инцидента. Той е успял да покаже двигателни умения, когато цифровият мост е бил изключен. Според изследователите това „дигитално възстановяване на гръбначния мозък предполага, че са се развили нови нервни връзки“.

Жена избухна срещу пешеходците: Време е полицията да санкционира!

40-годишният инженер от Холандия живеел и работел в Китай, когато претърпява инцидент с велосипед. Това станало пред далечната 2011 година. Той наранил гръбначния си стълб и загубил движение в краката си.

„Когато се срещнахме с Герт-Ян, той не можеше да направи крачка след тежко нараняване на гръбначния мозък“, каза неврохирургът Джоселин Блох, който е професор в EPFL.

„За да ходи, мозъкът трябва да изпрати команда до областта на гръбначния мозък, отговорна за контрола на движенията. Когато има увреждане на гръбначния мозък, тази комуникация се прекъсва“, каза Грегоар Куртин, професор по неврология в EPFL.

Украинките искат женски вагони: какво се случва и защо мъжете са обидени?

„Идеята ни беше да възстановим тази комуникация с дигитален мост – електронна комуникация между мозъка и областта на гръбначния мозък, която все още е непокътната и може да контролира движенията на краката.“

Технологията използва изкуствен интелект, за да преобразува мислите за движение в действия, установявайки пряка връзка между областите на мозъка и гръбначния мозък, участващи в ходенето.

„За първи път този дигитален мост заобикаля нараняване, възстановявайки комуникацията между две области на централната нервна система, които са прекъснати“, каза проф. Куртин.

Куче взе решение как да се казва новороденото на стопаните му

„Това, което наблюдавахме, е дигитално възстановяване на гръбначния стълб, възстановяване на неврологичната функция, която той е загубил в продължение на много години.“

Екипът каза, че техните открития, публикувани в списанието Nature, създават рамка, в която естественият контрол на движението може да бъде възстановен след парализа.

Момчета възхитиха с добрина навръх празника

Оскам каза, че може да измине поне 100 метра или повече, в зависимост от деня. Той също може да ходи с патерици, когато имплантът е изключен, което поражда надежда, че технологии като тези могат да възстановят загубената нервна функция.

„За първи път след 10 години (успях) да се изправя и да пия бира с мои приятели, така че беше доста готино.“ каза Оскам.

Миналата година изследователи от EPFL направиха „клиничен пробив“, когато идентифицираха група нервни клетки, които помагат на пациенти с парализа да се изправят и да ходят отново.

 Превод: GlasNews.bg.