Благодарение на успеха на мисията DART, когато миналата година космически кораб промени орбитата на близък до Земята астероид, човечеството е една стъпка по-близо до защитата от потенциално опасни астероиди. Но в някои холивудски филми за бедствия се използват ядрени оръжия за унищожаването на такъв астероид. Колко ефективен може да бъде този метод? 

Учени от НАСА смятат, че през следващите сто години астероид определено не трябва да пада на Земята. Но космосът е непредвидима среда, в която всичко може да се промени във всеки момент. Следователно потенциално опасните астероиди могат да бъдат заплаха за нашата планета. Това важи особено за огромните астероиди, което може да доведе до факта, че човечеството ще повтори съдбата на динозаврите. Тоест ще изчезне от лицето на Земята.

астероидцял екран
Учени от НАСА смятат, че през следващите сто години астероид определено не трябва да пада на Земята. Снимка: Live Science

Но неотдавнашната мисия DART, при която космически кораб се сблъска с астероид близо до Земята миналия септември, беше успешна, пише изданието Space. Това означава, че шансовете хората да оцелеят при евентуално приближаване на опасен астероид към Земята са се увеличили значително. 

Целта на този космически кораб не беше да унищожи астероида, беше необходимо той просто да промени траекторията на полета. Но в някои холивудски филми астероид, летящ към Земята, е унищожен с ядрена експлозия, в резултат на което се разбива на парчета. Но колко ефективен е този метод и ще бъдат ли последствията също толкова пагубни за нас?

Може би най-известният филм досега, в който има битка срещу опасен астероид, е "Армагедон" от 1998 г. с Брус Уилис в главната роля. В историята обикновени специалисти по сондиране на космически кораб летяха до летящ към нас астероид, за да пробият дупка в него и да оставят там ядрено оръжие. Това беше ядрена експлозия, която унищожи този астероид.

филм Армагедонцял екран
Може би най-известният филм досега, в който има битка срещу опасен астероид, е "Армагедон" от 1998 г. с Брус Уилис в главната роля. Снимка: space.com

Но учените предполагат, че подобен сценарий е много малко вероятен, тъй като космическият кораб най-вероятно просто няма да има време да лети до астероида, който лети към нас с голяма скорост, преди да падне на Земята. От друга страна, автономни космически кораби, които биха пристигнали на мястото по-бързо, биха могли да поставят ядрени оръжия. Но в резултат на експлозията астероидът ще се разбие на милиони фрагменти близо до Земята.

Това, например, се случи във филма "Abyss Impact", също издаден през 1998 г., където астронавтите се опитаха да спрат огромна комета да падне на Земята. В резултат на ядрена експлозия вътре в кометата тя се разпада на малки парчета, които изгарят в атмосферата.

филм, сблъсък с безднатацял екран
Във филма Deep Impact от 1998 г. астронавтите се опитват да спрат падането на огромна комета на Земята. Снимка: Wikipedia

Но някои учени смятат, че ако трябва да се използват ядрени оръжия, това трябва да се направи в космоса, за да може взривната вълна да отблъсне астероида от планетата и той да прелети. Или може да се изпратят ядрени ракети в космоса, за да взривят този астроид близо до Земята.

Но тези събития могат да доведат до появата на огромно количество отломки. И дори много от тях да изгорят в земната атмосфера, останалите ще останат в космоса и ще унищожат повечето сателити и други космически кораби в околоземна орбита. Международната космическа станция също ще бъде под заплаха и космически телескопи като Хъбъл и дори Уеб също могат да бъдат унищожени. Въпреки че последният е далеч от Земята, отломките все още могат да достигнат до него.

Дори с мисията DART нещата не са толкова прости. Сблъсъкът с астероида доведе до появата на огромно количество отломки, които летяха на огромно разстояние в космоса. Но учените все още смятат този метод за не толкова опасен за планетата.

Следователно, като се има предвид, че сблъсъкът на космически кораб с астероид, какъвто беше в рамките на мисията DART, не изглежда толкова впечатляващ, колкото експлозията на космическа скала с ядрено оръжие, най-вероятно Холивуд ще продължи да показва точно такива метод за унищожаване на астероиди. Що се отнася до реалния живот, планетарните защитни технологии ще продължат да се развиват и по този начин човечеството ще има шанс за спасение. Ако има нужда от това в близките 100-200 г.

Превод: GlasNews