Учени от Калифорнийския университет в Сан Диего (САЩ) разработиха новост, която може да преобърне хранителния пазар по света. Чип за стотинки с размер на песъчинка може да бъде вграден във всяка опаковка и с помощта на смартфон винаги можете да знаете срока на годност на продуктите във вашия хладилник.

Както е замислено от учените, чипът не се нуждае от отделно захранване или батерия, пише Techxplore. Той е толкова миниатюрен, че има достатъчно клетъчно излъчване както за мощност, така и за предаване на информация. Смартфонът ще получава данни за срока на годност на стоките чрез Bluetooth или Wi-Fi, а в индустриални условия смартфон, оборудван със специален софтуер, може да се използва като RFID четец.

Чипът предава информация на разстояние от 1 м, което е достатъчно за сканиране. Но чрез подобряване на характеристиките на устройството и неговото захранване е възможно да се увеличи разстоянието на предаване на информация.

чип, RFID, чиповецял екран
Цената на чипа е минимална и може да бъде вграден във всяка опаковка на продукта Снимка: Социални мрежи

Изследователите виждат в разработката им не само удобство за потребителите, но и начин за справяне с електронните отпадъци, от които страда околната среда, тъй като наблягането на такива чипове ще намали количеството им.

Екипът от учени ще комерсиализира устройството или чрез стартиране, или чрез големи продуктови корпорации, които се интересуват от прилагането на такава новост.

Превод: GlasNews