Докато листата се променят и въздухът става по-свеж, идването на студеното време носи със себе си вълна от добре известни митове и поговорки. От предупреждения за опасностите от излизане навън с мокра коса до дебати за носенето на слънцезащитни продукти през зимата, тези сезонни истории се предават от поколение на поколение.

За да отделят фактите от измислицата, експертите разгледаха науката зад някои от най-често срещаните митове за студеното време. Техните открития позволяват да се разбере как тялото ни всъщност реагира на студеното време, пишеUSA Today.

Д-р Джефри Линдър, първичен лекар, д-р Тери Чиганос, специалист по спешна медицина, и д-р Робърт Личфийлд, експерт по семейна практика, прецениха тези сезонни твърдения. Техните обяснения, базирани на медицинската наука, имат за цел да разсеят погрешните схващания и да внесат яснота. Независимо дали става въпрос за риска от настинка в студа или за ефективността на връхните дрехи през зимата, техният опит помага да се хвърли светлина върху истината зад тези широко разпространени вярвания. Разбирането на тези аспекти не само задоволява любопитството, но и допринася за подобряване на здравето и осведомеността през студения сезон.

Мит 1: Студът причинява настинки. Противно на общоприетото схващане, излизането навън с мокра коса или след душ няма да ви разболее. Д-р Робърт Личфийлд обяснява, че студеният въздух сам по себе си не е виновник за настинките, а че стоенето по-често на закрито през зимата, в близък контакт с други хора, увеличава шансовете ни да се заразим с вирусни заболявания. Така че, въпреки че може да настинете през по-студените месеци, вината не е температурата.

Мит 2: зимното плуване е равно на настинка. Това също е мит. Всъщност, както отбелязва д-р Личфийлд, здравословните упражнения, като плуване, укрепват имунната система и ни правят по-малко податливи на болести. Просто внимавайте с близки контакти в споделени зони, като съблекални.

Мит 3: Рискът от ушни инфекции се увеличава по време на зимно плуване. Д-р Тери Чиганос обяснява, че докато плуването може да доведе до инфекция на външното ухо, рискът остава същият независимо от времето на годината.

Мит 4: многото дрехи предпазват от настинки. Обличането на слоеве наистина е ефективно за запазване на топлината през зимата, както потвърждава д-р Джефри Линдер, но не е защита срещу настинки. Той препоръчва използването на изолационни слоеве за улавяне на топлия въздух, комбинирани с ветроустойчиви и водоустойчиви външни слоеве.

Мит 5: алкохолът загрява тялото. Не. Д-р Личфийлд предупреждава, че алкохолът може да притъпи чувството ни за студ и болка, което води до опасни ситуации като хипотермия.

Мит 6: Слънцезащитният крем не е необходим през зимата. Всъщност слънцезащитните продукти са необходими през цялата година. Ултравиолетовото лъчение може да се засили чрез отражение в снега и леда, обяснява д-р Чиганос.

Мит 7: загуба на топлина през главата. Противно на схващането, че губим по-голямата част от топлината си през главите си, това е само около 10%, пропорционално на площта на главата, казват лекарите.

Мит 8: незабавна хипотермия при падане в ледена вода. Падането в ледена вода е опасно, но незабавната хипотермия не е непосредствена заплаха, според д-р Чиганос. Първоначалната опасност е удавяне поради шок и загуба на мускулен контрол.

Мит 9: Яденето на сняг помага за хидратацията. Според д-р Личфийлд, в ситуации на оцеляване яденето на сняг може да понижи телесната температура, така че трябва да се избягва, освен ако не е необходимо.

Мит 10: Хидратацията не е важна в студено време. Дори в студено време, особено поради сухия въздух, е необходимо да се поддържат нормални нива на хидратация, казват лекарите.

Мит 11: Упражнението в студено време е рисковано. Упражненията в студено време не са опасни по своята същност, но трябва да внимавате с обледеняване, съветва д-р Личфийлд.

Мит 12: Мигрената се появява по-често в студено време. Мигрените могат да бъдат предизвикани от различни фактори на околната среда, включително промени във времето, но не са свързани със студеното време, отбелязва д-р Чиганос.

Така много митове за студеното време си остават митове. Разбирането на фактите може да ни помогне да преминем през зимните месеци по-безопасно и здравословно. Не забравяйте, че информираността е ключът към развенчаването на погрешните схващания и избора на здравословен начин на живот.