Човечеството вече не се страхува от климатична криза в бъдеще, учените директно заявяват: тя вече е тук. Миналата година беше най-горещата в историята и температурите вероятно ще се покачат още повече през 2024 г. В резултат на това светът ще се изправи пред по-интензивни горещи вълни, суши и горски пожари.

Данните от програмата на ЕС за изменението на климата показват, че Европа е преживяла най-горещата си година в историята през 2023 г., като температурите са били над средните през 11 от 12 месеца, пише Daily Mail. Експертите смятат, че главният виновник за този рекорд е глобалното затопляне. Данните показват, че общите температури в Европа са били с 1°C над средните миналата година.

Изследователите също установиха, че миналата година е имало рекорден брой дни с „екстремен топлинен стрес“, когато жегата е станала непоносима и е засегнала пряко здравето на хората. Често Европа ставаше толкова гореща, че жегата просто убиваше хората.

Европа жегаЦял екран
Средната температура в Европа през 2023 г. е била с 1°C над средната Снимка: Copernicus Climate Change Service

Учените и Copernicus Climate Service (C3S) също отбелязват, че Европа е „най-бързо затоплящият се континент в света“, като температурите се повишават около два пъти по-високи от средните за света. Тази невероятна жега причинява горски пожари, суша и по-екстремни метеорологични явления.

По-рано учените вече потвърдиха, че 2023 г. е била най-горещата година в историята, но новият доклад се отнася само за Европа. Експертите вече наричат ​​2023 г. годината, в която Земята е претърпяла най-скъпите си климатични бедствия, включително суши, наводнения, горски пожари и смъртоносни горещи вълни. Основните виновници за всички тези бедствия сега се считат за нарастващото количество парникови газове, регистрирани в цяла Европа.

топлина в европаЦял екран
Аномалии на средната повърхностна температура на въздуха над Европа от юни до септември 2023 г. Снимка: Copernicus Climate Change Service

Миналата година Европа стана свидетел на най-големия горски пожар, регистриран някога, според директора на C3S Карло Буонтемпо. В същото време миналото лято беше едно от най-влажните, континентът беше ударен от невероятни морски горещини, а мащабът на наводненията беше опустошителен.

Основният проблем е, че температурите продължават да се повишават. В резултат на това климатичната криза на Земята става все по-категорична и цената на действията в областта на климата ще става все по-висока, докато планетата кипи.

жега в Европа 2023 гЦял екран
През 2023 г. се наблюдава рекорден брой дни на „екстремен топлинен стрес“. Снимка: Copernicus Climate Change Service

Авторите на новия доклад за миналогодишната невероятна гореща вълна в Европа призовават науката да се използва за намиране на решения на климатичната криза. Въпреки че лятото на 2023 г. не беше най-топлото лято в Европа в историята, експертите казаха, че условията през сезона често са били „екстремни“.

Авторите на изследването установиха също, че свързаната с топлината смъртност се е увеличила с около 30% през последните 20 години, като увеличението засяга 94% от наблюдаваните европейски региони. Въпреки че общият брой на смъртните случаи в Европа поради горещините през миналата година все още не е разкрит, предварителните оценки показват, че 63-ма души са загинали поради бури, 44 поради наводнения и 44 поради горски пожари в Европа.