Изследователите са открили малки форми на живот в нашите черва, които могат да разрушат стените на растенията, нещо, за което знаехме малко доскоро. Въпреки че ядем плодове и зеленчуци, механиката на това как усвояваме растенията, особено целулозата, здравият материал, който изгражда растенията, остава до голяма степен загадка. Това откритие оспорва старото вярване, че хората не могат да рециклират целулоза като някои други животни. Оказва се, че червата ни приличат повече на червата на крави и овце, отколкото сме предполагали, и постепенно губим основното им предимство.

Авторите на научната работа, ръководени от Сара Мораис от университета Бен-Гурион, са анализирали проби от изпражнения на представители на различни култури и възрасти. Те откриха, че хората от неиндустриализираните общества имат богато разнообразие от микроби, усвояващи растенията, но те почти не съществуват при тези, живеещи в модерна градска среда, се казва в проучването, пише ScienceAlert. Смята се, че тази промяна се дължи на диета с ниско съдържание на фибри, което предполага, че съвременните ни хранителни навици може да са причина за изчезването на тези полезни чревни бактерии, което потенциално засяга нашето здраве в дългосрочен план.

Екипът вярва, че повторното въвеждане на тези бактерии в телата ни чрез добавки с фибри или пробиотици може да бъде мощна и важна стъпка в правилната посока, тъй като ранните проучвания показват обещаващи резултати за подобряване на здравето на червата и цялостното благосъстояние с помощта на такива техники. Тази област обаче е все още нова и учените все още не разбират много за това как точно тези бактерии влияят на телата ни. Зад всяко положително свойство може да има и отрицателна страна, която предстои да бъде открита от учените.

Смята се, че тези бактерии са навлезли в червата на човека чрез близък контакт с домашни животни преди хиляди години, помагайки на нашите предци да усвояват растенията по-ефективно. Но сега, когато диетите ни стават бедни на диетични фибри, тези чревни помощници намаляват, създавайки рискове за нашето здраве, неизвестни на науката.