Илон Мъск заяви, че мозъчният чип, който разработва, ще помага на парализирани хора да проходят. Компанията Neuralink изглежда е на път да промени живота на хората.

Според Мъск неговият мозъчен чип Neuralink може да помогне на парализираните хора да „проходят отново и да използват ръцете си нормално“. В случай, че сте забравили, както бизнеса си с коли и пътувания до Космоса, милиардерът е съосновател и на невротехнологична компания. По-рано тази година Neuralink обяви, че успешно са имплантирали мозъчен чип в човек за първи път.

В живото предаване, публикувано в X, пациентът Ноланд Арбау използва ума си, за да контролира компютърен курсор и да играе шах. 29-годишният Арбау страда от квадриплегия.

Първият човек с чип на Neuralink играе шах ВИДЕО

Той е парализиран от врата надолу след инцидент с гмуркане. Чипът на Neuralink е имплантиран в тялото му през януари. Tой разказва, че преди това е играл с помощта на устата си. Но това не може да се сравни с използването на мозъчната му сила.

По думите на Арбау, той е изкарал и осемчасов маратон в голямата стратегическа игра Civilization VI. Ноланд гордо заявява „всички вие ми дадохте способността да го направя отново“, след като е смятал, че никога повече няма да има шанса да я играе след инцидента си.

Единствената пречка към момента, е че имплантът Neuralink трябва да се зарежда, след няколко часа на използване. Ноланд твърди, че „няма когнитивни увреждания“ от операцията.