Чумата, известна с историческото си опустошение, не е просто остатък от миналото - тя все още дебне сред нас. Скорошно откритие на изследователи от Университета на Мисури и Университета на Централен Мисури разкрива как се разпространява патогенът на чумата, бактерията Yersinia pestis, оборвайки предишното ни разбиране.

Традиционно свързваме чумата с бълхи и гризачи, но това проучване предполага, че има нещо повече. Изследователите са открили, че бактерията може да се предава на нови поколения бълхи, а не по обичайните пътища, пише BMC. Вместо това бактериите нахлуват в репродуктивните органи, отваряйки нова глава в нашето разбиране за това древно заболяване.

Черната смърт, отговорна за изтребването на милиони, не е просто исторически ужас. Y. pestis, виновникът за чумата, все още циркулира сред своите диви гостоприемници, представлявайки постоянна заплаха за общественото здраве. Въпреки нашите постижения, разпространението на този патоген остава мистериозно.

Типичният път е бълхите да хапят гризачи, но това не обяснява как Y. pestis продължава да съществува в дивата природа. За разлика от други заболявания, тази бактерия не мигрира към слюнчените жлези. Тя прониква в храносмилателната система на бълхата, заразявайки насекомото.

Използвайки специално модифицирани бактерии, които излъчват светлина, учените дадоха заразена кръв на бълхи и проследиха пътя на бактериите. Както се очакваше, те откриха бактерии, процъфтяващи в средните черва на бълхите, но изненадващо е, че изследователите също откриха бактерии в репродуктивните органи на бълхите. Яйчниците на женските и тестисите на мъжките светеха от бактериални колонии, което показва нов метод за предаване на инфекцията.

Черна смърт, чума, болест, хора, паразити, бълхи, бактерии, патоген, Yersinia pestis, Yersinia, яйца, предаване, инфекция, учени, изследвания, бълхи, кръвЦял екран
Трансмисионна електронна микроснимка на яйчник на бълха с увеличение на клетките на Y. pestis, пролифериращи (вдясно), за да образуват класическата структура на "фиби". Снимка: Anderson et al.

Още по-необичайното беше, че когато тези заразени бълхи се възпроизвеждат, бактериите продължават да съществуват в тяхното потомство. Флуоресцентните бактерии се появиха в яйцата и ларвите и когато младите бълхи пораснаха във възрастни, червата им вече бяха заразени с Y. pestis. Това отваря напълно нов път на предаване, непознат досега.

За да потвърдят откритията си, изследователите изключиха възможността за предаване чрез оригване, често срещан метод за предаване на болести, разпространявани от насекоми. Те изолираха яйца от заразени родители, отгледаха ги в стерилна среда и когато ларвите се излюпиха с Yersinia, това предостави убедителни доказателства за вертикално предаване - пробив в нашето разбиране за жизнения цикъл на чумата.

Историята обаче не свършва дотук. Много въпроси остават без отговор. Могат ли бактериите, прехвърлени в яйца на бълхи, да заразят гризачи или хора? Как точно Y. pestis пътува от средното черво до репродуктивните органи?

Това изследване е важен елемент в разкриването на тайните на скритите пътища на предаване на чумата. Въпреки че остава много да се научи, това откритие хвърля светлина върху неизвестен досега аспект от жизнения цикъл на чумата, като ни доближава една стъпка по-близо до разбирането и борбата с тази древна заплаха.