В продължение на хиляди години изследователите се опитват да разберат какво чувства човек в последните секунди от живота си. Някои истории показват, че животът минава пред очите им, други казват, че са видели близки или са чули гласовете им, а трети виждат дълъг коридор и светлина в края му.

Например австралийска учителка, участвала в катастрофа на магистрала в Сидни, мислела, че вече е мъртва, когато се опитала и не успяла да се обади на 911. Сторило й се, че е бягала през натоварен път, но в действителност жената само колабирала пред колата си. Тя успя да оцелее, а след това разказа как се е чувствала в тези моменти: нямало болка и страх, вместо това се чувствала спокойна и приела съдбата си.

И това не е единственият случай, пише nzherald.co.nz. Има хиляди различни разкази за различни преживявания близо до смъртта, които хората са имали в различни части на света. В новаторско ново изследване учените най-накрая намериха обяснение за този странен ефект.

Новото изследване е проведено от група американски учени и лекари от Нюйоркския университет. Екипът вярва, че тяхната работа е първата по рода си, задълбочавайки се в твърденията за преживявания, близки до смъртта.

По време на изследването учените са наблюдавали 500 пациенти, но само 53 от тях са били успешно реанимирани. От тях 6 твърдят, че са преживели клинична смърт, а 11 съобщават за чувство на съзнание след сърдечен арест. Проучването продължи няколко години и учените успяха да намерят доказателства, че мозъчните вълни на хора със сърдечен арест съвпадат със спомени, ясни видения и преживявания извън тялото.

Имайте предвид, че всички участници в проучването са претърпели инфаркт и в даден момент са били изключително близо до смъртта или са били технически мъртви. Интересното е, че всички те показаха осезаеми признаци на изключително ясно съзнание. Според водещия автор на изследването, лекар от реанимация и професор в Училището по медицина и обществено здраве Сам Парниа, той и колегите му са открили, че мозъкът на човек може да покаже признаци на „електрическо възстановяване“ дори след продължаваща кардиопулмонална реанимация.

Оцелелите участници в проучването също споделиха своите преживявания, близки до смъртта. Един пациент съобщава, че е чул гласа на баба си, който го предупреждава, че „още не е време“. Друг пациент описва безплътно преживяване, при което се чувства така, сякаш се носи над тялото си в болнично легло.

Парниа и колегите му стигнаха до извода, че този малък период между живота и смъртта представлява време, когато хората изпитват „нови измерения на реалността“, в които мислите стават по-остри и по-ясни и нивата на съзнание се повишават.

Между другото, повечето от участниците в проучването също твърдят, че в секундите „преди смъртта“ са почувствали мир и спокойствие, а също така са почувствали нещо нефизическо, което излъчва „топлина и любов“. Между другото, мнозинството от получателите също заявяват, че преживяното значително е променило живота им.

Превод: GlasNews