Публикувани са резултатите от изследване на група физици, предмет на което е поведението на електромагнитните вълни във времето.

В публикация в Optica учени от университета в Тампере (Финландия) твърдят, че както светлината, така и електромагнитните вълни могат да се движат само в една посока. Съответно пътуването във времето е невъзможно.

Като част от експеримента те се опитаха да отговорят на въпроса дали скоростта на вълната може да се променя, тоест дали може да се ускори.

Установено е, че движението на частиците в космоса може да се влияе от материя, която забавя скоростта на последната. Те предположиха, че инерцията на вълната може да се промени. Според съставеното от тях уравнение, което описва движението на обект в дълбокия космос, това се случва вътре в кораб, който се отдалечава от Земята със скоростта на светлината.

Докато хората са на ракетата, на Земята могат да се сменят няколко поколения. Вълновият импулс обаче не действа в обратна посока, той не се променя в едно пространствено измерение, което означава, че времето не може да се върне назад.

Според един от авторите, Матиас Койвуров, изследователите са успели да покажат, че импулсът на вълната се запазва.

„От гледна точка на вълната нищо не се случва с нейния импулс“, обясни той.

По този начин векторът на времето както на светлината, така и на електромагнитните вълни също не се променя.

Оказва се, че векторът на протичане на времето във Вселената също е непроменен.