За поддържането на водния баланс и нуждата от хидратация се говори много отдавна. Преди време необходимостта да се консумират 8 чаши вода на ден се смяташе за аксиома, но, за щастие, тази теория отдавна е опровергана. Въпреки необходимостта да консумираме достатъчно вода на ден, учените са стигнали до извода, че хората всъщност пият много повече течности всеки ден, отколкото всъщност се нуждаем.

Водата е наистина важна за нашето тяло и за всички негови системи: от доброто изпражнение до правилната телесна температура и здравите стави. Трябва обаче да сме по-внимателни колко течности всъщност приемаме, пише Inverse.

Факт е, че повечето храни съдържат известно количество вода и следователно правилното хранене всъщност осигурява значителна хидратация на тялото ни. Проучване от 2007 г., публикувано в Journal of the American College of Nutrition и Европейско проучване за хидратация от 2016 г. установиха, че 20-25% от водата в тялото ни идва от храната. Всъщност нашата диета изпълнява двойна функция: тя осигурява на тялото хранителни вещества и хидратация.

Не е изненада, че плодовете и зеленчуците всъщност са „водни бомби“, но разликата между тях може да бъде изненадваща. Например, пъпеш, ягоди, диня, маруля, зеле, целина, спанак, кисели краставички и варена тиква са 90-99% вода. Следват киселото мляко, ябълките, гроздето, портокалите, морковите, крушите, ананасите и варените броколи – те съдържат 80-89% вода.

Пресните краставици са 96% вода, а марулята айсберг превъзхожда другите листни зеленчуци по съдържание на вода. Зеленчуците с високо съдържание на вода включват също домати, чушки, карфиол и гъби.

Изследователите съветват да напълним половината от чинията си с плодове и зеленчуци, което може да гарантира, че консумираме между една четвърт и една пета от дневния си прием на вода. Освен това тялото ви ще получи диетични фибри, които са също толкова важни за нашето храносмилане, колкото и хидратацията.

В резултат на това учените стигнаха до извода, че всички тези продукти сами по себе си не хидратират тялото, но може да съдържат повече вода, отколкото предполагаме. През 2010 г. изследователите също публикуваха списък с много интересни храни, които също съдържат големи количества вода:

пица - 40-49%;
сладолед - 60-69%;
сирене чедър - 30-39%;
масло - 10-19%.

В същото време базовите масла и захарта не съдържат вода и следователно дресингът от свинска мас е малко вероятно да добави влага към него. Така учените подчертават, че всъщност хората получават голямо количество вода от храната - като правило говорим за 20-25%.