В древното село Ет-Тайиба, разположено в долината Мегидо, Израел, археолозите направиха невероятно откритие - древен надпис с думите „Христос, роден от Дева Мария“. Самата долина Мегидо не е обикновено място. Смята се за мястото на последната битка между доброто и злото, която често се нарича Армагедон.

Намереният надпис е гравиран на гръцки език и е открит на входа на сграда от края на V в. сл. Хр. д. във византийския или ранноислямския период, пише HeritageDaily.

Д-р Лия ДиСени, изследовател в Института по археология към Еврейския университет в Йерусалим, говори за текста: „Христос е роден от Мария“. Това дело на богобоязливия и благочестив епископ Теодосий и окаяния Тома е построено от основата. Който влезе, нека се моли за тях“.

Исус, Армагедон, история, долината Мегидо, надпис, храм, епископ, християнство, Христос, мозайка, разкопки, откритие, находка, учени, църква, ЙерусалимЦял екран
Вътре изследователите откриха и две стаи с мозаечни подове, украсени със сложни геометрични шарки. Снимка: IAA

Теодосий, споменат в надписа, е емблематична фигура – ​​един от раннохристиянските епископи в региона. Той имал религиозна власт над град Бет Шеан, който бил столица на византийската провинция Палестина Секунда.

Според учените надписът е служил като посвещение на Исус, чиято цел е била да отвлече злото око. Интересното е, че подобни надписи са открити на различни места из целия византийски свят.

Вътре изследователите откриха и две стаи с мозаечни подове, украсени със сложни геометрични мотиви - доказателство за артистичния талант на времето.

Д-р Уалид Атраш от Израелската служба за антики (IAA) каза: „Това е първото доказателство за византийска църква в село Тайиба и допълва други открития, показващи дейността на християните, живеещи в региона.“