Илон Мъск заяви, че от компанията му Neuralink, която създаде мозъчния чип, се надяват чипирането на хора да започне от 2022 г. 

Американският предприемач е съосновател на фирмата от 2016 г. Тя разработи чип, който да се имплантира в мозъците на хората с цел стимулиране и запис на мозъчната дейност.

 Предназначен е за медицински цели като лечение на сериозни увреждания на гръбначния мозък и неврологични заболявания.

"Технологията на Neuralink работи много добре при маймуни. Правим много тестове и просто потвърждаваме, че устройството е много безопасно и надеждно. Освен това то може да бъде премахнато изключително лесно", обясни Мъск.

Илон Мъск може да си позволи всяка прическа. Тази X Æ A-XII ли я направи? СНИМКИ

"Надяваме се поставянето на първите чипове при хора да е през 2022 г. Това ще са пациенти с тежки увреждания на гръбначния мозък като тетраплегици, квадриплегици. В очакване сме на одобрението от страна на Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ", посочи той.

Квадриплегия или тетраплегия е пълна или частична парализа на ръцете и краката.

Мъск каза, че „стандартите на Neuralink за имплантиране на устройството са значително по-високи от това, което изисква агенцията“.

„Напредъкът ще се ускори, когато имаме чипове в хората (трудно е да водим задълбочени разговори с маймуни) следващата година“, добави той в Туитър.

Мъск предполагаше, че Neuralink може по-рано да започне да имплантира своите чипове при хора за първи път. През февруари американският предприемач заяви, че чипирането може да стартира до края на 2021 г. През 2019 г. пък прогнозира, че Neuralink се надява да започне тестване при хора до края на 2020 г.

Мъск отговори: Ще ви дам $6 млрд., ако докажете, че ще спрете глада по света

През април Neuralink пусна видео на маймуна, която играе видео игра с помощта на нейния чип.

През юли компанията заяви, че ще насочи усилията си към разработването на технологията си, така че да може да позволи на квадриплегиците да контролират цифровите устройства с ума си, пише "24 часа".

Neuralink не е единствената компания, която разработва подобни чипове. През юли биотехнологична фирма от 20 души, на име Synchron, получи одобрение от Агенцията по храните и лекарствата да започне тестове върху хора.