Изследванията на учени все повече сочат ясна връзка между избора на начин на живот, като диета, и генетиката, които определят колко дълго живеем. И сред много от тези диетични планове има един, който привлича вниманието на науката заради потенциала си да увеличава продължителността на живота – „диетата, имитираща гладуване“, която учените разкриха наскоро. Те вярват, че този метод може да бъде ключов компонент за постигане на продължителност на живота от поне 120 години.

Целта на тази диета не е да променим това, което ядем, а кога го ядем, пише GB News. Валтер Лонго, професор по геронтология и директор на Института по дълголетие в Университета на Южна Калифорния, препоръчва балансиран подход от 12 часа гладуване, последвано от 12 часа хранене, и предлага гладуване в продължение на пет последователни дни три пъти в годината. Този режим е предназначен да осигури ползите от гладуването, без да се налага драстично да намалявате дневния си прием на храна или да променяте значително диетата си в дългосрочен план.

Периодичното гладуване, част от което е тази стратегия, може да приеме много форми. Някои хора избират да гладуват 16 часа на ден и да ядат в рамките на осем часа, докато други избират метода „2 по 500“, ограничавайки приема на калории до 500 калории два дни в седмицата. Всички тези методи, колкото и различни да изглеждат, споделят обща цел: да удължат продължителността на живота чрез повлияване на процеса на стареене на клетките и намаляване на риска от заболяване чрез нашия метаболизъм.

Подкрепата за потенциалните ползи за здравето от периодичното гладуване нараства, като изследванията показват, че то може да помогне за контролиране на теглото, подобряване на метаболизма и намаляване на риска от хронични заболявания като диабет тип 2 и високо кръвно налягане. Въпреки че е необходима допълнителна научна работа, за да се разберат напълно неговите ефекти, идеята, че диетичните корекции могат да имат толкова дълбоко въздействие върху нашето здраве и дълголетие, е привлекателна и обещаваща. Но, както винаги, преди да направите значителни промени в диетата си, трябва да се консултирате с вашите здравни специалисти, за да сте сигурни, че това е безопасен и подходящ избор за вас.