От всички въпроси, на които науката се опитва да отговори, един от най-важните е въпросът как се е зародил животът на Земята. В момента има три основни теории, които обясняват това и въз основа на тези теории учените смятат, че са се доближили до разгадаването на една от основните мистерии на нашата планета, пише Daily Mail.

Три основни теории за произхода на живота на Земята:

  • Първата теория се нарича теория за първичния бульон и предполага, че химическите градивни елементи на живота са се образували в малки резервоари на ранната Земя от основни газове и метали;
  • Втората теория, наречена теория за панспермията, предполага, че метеоритите са донесли живи микроби на Земята, които са се разпространили по планетата;
  • Трета теория се нарича теория за псевдопанспермията и предполага, че метеорити или комети са донесли основните градивни елементи на живота на Земята, а не самите живи същества. Тези молекули се установяват в ранните морета и дават начало на едноклетъчни организми.

Специалисти в областта на астробиологията и химията смятат, че най-вероятното обяснение за появата на живот на Земята е комбинация от първата и третата теория.

Според Греъм Кукс от университета Пърдю, САЩ, молекулите на живота на Земята включват протеини и нуклеинови киселини (РНК и ДНК). Независимо дали тези молекули са създадени на Земята или другаде, химичните реакции, които водят до тяхното образуване, ще бъдат едни и същи.

Кукс смята, че градивните елементи на живота биха могли да възникнат в резултат на комбинация от теорията за псевдопанспермията и теорията за първичния бульон. Метеоритите, съдържащи градивните елементи на живота, се блъснаха в отложените аминокиселини и други молекули в древните резервоари на Земята и по този начин основата за живота на планетата започна да се формира под формата на протеини - поне това показват лабораторните експерименти. Но дали е така в действителност, няма пълна сигурност.

В същото време Ясухиро Оба от Университета на Хокайдо, Япония, смята теорията за псевдопанспермията за по-вероятна, въпреки че признава нейните недостатъци. Създаването на аминокиселини в лабораторни условия, които имитират ранната Земя, е едно нещо, казва Оба, но съвсем друго е да се пораждат истински живи същества. Друг проблем е, че учените не знаят точно каква е била реалната среда на ранната Земя.

Оба и колегите му са открили, че основните органични молекули могат да се образуват в космоса. Тези молекули, наречени нуклеозоми, се комбинират с фосфати и захари, за да образуват нуклеотиди, от които е изградена ДНК, така че те са далеч от истински живи същества. Те обаче са необходими за живота.

Според Об, процесите, които са създадени в лабораторията, могат да доведат до образуването на молекулярни предшественици на живота и това подобрява разбирането на ранните етапи на химическата еволюция в космоса.

Учените също са открили, че аминокиселините могат да се образуват в условията на космоса, но е трудно да се каже със сигурност, че теорията за псевдопанспермията обяснява по-добре появата на живота на Земята, отколкото теорията за първичния бульон. Оба обаче не изключва възможността за комбинация от тези теории.

Що се отнася до теорията за панспермията, тя е много по-проста от другите две теории и с нейна помощ най-лесно може да се обясни появата на живота на Земята. Според японския атробиолог Юко Кавагуши, според тази теория метеорит (или метеорити) се е откъснал от някаква планета, прелетял е през космоса и е кацнал на Земята. Учените вече са установили, че пренасянето на бактерии през космоса е възможно по такъв начин, че те да оцелеят 2-8 години. В същото време такива бактерии могат да останат непокътнати. Но откъде точно в този случай са дошли тези микроби все още не е ясно.

Учените са съгласни, че градивните елементи на живота са съществували на Земята преди да се появи самият живот. И тези компоненти са пристигнали на Земята от космоса или вече са съществували на Земята. Бъдещите мащабни изследвания на произхода на живота на нашата планета трябва да дадат отговор на този въпрос, смятат изследователите.

Превод: GlasNews.bg