Темата за края на света винаги е притеснявала и ще продължи да вълнува човечеството. Какви са най-вероятните сценарии за Армагедон?

Глобално затопляне

Най-вероятният сценарий за края на света може да бъде глобалното затопляне. Авторите на доклада на Междуправителствената комисия по изменението на климата (IPCC) са изчислили, че повишаването на температурата с още един и половина градуса ще причини топлина, която ще застраши живота на милиард души. Някои видове растения и животни ще изчезнат напълно.

Ако температурата се повиши с два градуса, поради топлината, реките и водните обекти ще станат по-плитки по-бързо и нивото на пожароопасни ситуации ще се увеличи. Повишаването на температурата на Земята с три градуса ще доведе човечеството до неизбежна смърт.

През 2020 г. се оказа, че ледниците се топят по-бързо, отколкото прогнозират учените. При сегашните темпове на топене до края на века морското равнище ще се повиши със 17 сантиметра. Хората, живеещи в крайбрежните райони, които са около 16 милиона души, ще бъдат изложени на риск.

Вирус

Коронавирусът отне милиони животи и засегна икономиката. Човечеството не беше готово. Бил Гейтс отбеляза, че следващата пандемия може да бъде десет пъти по-лоша. Той вярва, че причината за смъртта на милиони хора в бъдеще може да бъде биотероризъм, тоест изкуствено създаден вирус.

Научният журналист и писател Соня Шах предполага, че нов убийствен вирус може да дойде от царството на гъбите. Учените напомнят, че епидемията от холера и ебола са възникнали в дивите гори. Първата идва от Азия, втората от Африка. Затова те призовават за прекратяване на обезлесяването.

Трета световна война

През 1968 г. повече от 40 страни по света подписаха Договора за неразпространение на ядрени оръжия (ДНЯО). Документът забранява прехвърлянето на ядрени оръжия или ядрени устройства и контрола върху тях на никого. Страните от ДНЯО, които не притежават атомни бомби, от своя страна се задължават да не произвеждат или приемат ядрени оръжия.

Страните, които не са подписали договора, обаче могат да придобият или да участват в разработването на ядрени оръжия. Например през август 2021 г. израелският министър на отбраната Бени Ганц заяви, че Иран е 10 седмици преди създаването на ядрени оръжия. Експертите смятат, че иранската атомна бомба може да попадне в ръцете на радикали, което ще създаде риск за началото на Третата световна война.

Космическа заплаха

В момента големи астероиди, движещи се към Земята, се свалят от противоракетни пускови установки. Космическата заплаха обаче е много реална. За Земята, според изчисленията на учените, около 20 хиляди небесни тела представляват заплаха.

Възходът на изкуствения интелект

Предприемачът Илон Мъск смята, че след няколко години изкуственият интелект ще стане по-умен от хората и ще може да ги манипулира. Привържениците на Мъск са уверени, че един ден машините ще се научат толкова добре, че ще могат да мислят. Тогава те ще могат да се пренаписват, без да се ръководят от настройките, зададени от техните програмисти, съобщава Channel Five.

Превод: GlasNews.bg