Тъй като космическите агенции вече мислят за полети на астронавти до Марс и до по-далечни светове, в допълнение към необходимостта от създаване на нови космически кораби, е необходимо да се разбере как правилно да се хранят космическите пътници. 

Авторите на ново проучване, публикувано в списанието ACS Food Science & Technology, смятат, че имат идеалното ястие за пътуване в дълбокия космос. Лошата новина за любителите на месото е, че това идеално ястие е вегетарианска салата, пише IFLScience.

Астронавтите, които отиват на Марс, ще имат нужда от специална храна по време на дългото си пътуване в космоса. Тъй като космическите пътешественици ще изгорят много калории, те се нуждаят от храна, която осигурява много енергия. Отрицателният ефект на безтегловността върху костите означава, че астронавтите също ще се нуждаят от повече калций, отколкото хората на Земята. Важен фактор за разбирането какво ще могат да ядат астронавтите в космоса е какво ще могат да отглеждат в космическия кораб.

Въз основа на това учените решиха да разберат колко питателна и в същото време вкусна може да бъде храната, базирана на различни култури, които могат да оцелеят в условия на микрогравитация.

Снимка: Live Science

Учените са оценили 10 различни вида космическа храна, като са взели предвид до 102 различни култури, въз основа на следните фактори.

  • Доколко определена комбинация от храни може да задоволи ежедневните хранителни нужди на астронавтите?
  • Кои култури се нуждаят от най-малко вода, за да растат?
  • Колко торове, време и пространство са необходими за растежа на земеделските култури?
  • Могат ли неядливите части от храната да бъдат рециклирани?

Учените тествали не само вегетариански, но и месни ястия, но идеалното ястие се оказало „космическата салата“, която се състои от соеви зърна, маково семе, ечемик, зеле, фъстъци, сладки картофи и слънчогледови семки. Според учените тази салата няма да осигури напълно астронавтите с всички необходими микроелементи, така че ще са необходими допълнителни хранителни добавки.

Въпреки че тази салата е доста питателна, учените решили да тестват колко вкусна би била тя. Това е важно, защото астронавтите могат да ядат такава салата всеки ден в продължение на много месеци. В резултат на това учените са събрали фокус група от доброволци, мъже и жени, и им позволили да опитат тази „космическа салата“. Участниците в експеримента дали доста добри отзиви за това ястие.

Въпреки положителните отзиви, учените смятат, че все още има място за подобряване на космическата храна.

Сега авторите на изследването искат да създадат нови ястия на базата на тези и други съставки, като вземат предвид различните възрасти, полове и здравословни нива на хората. Може би месо, отгледано в лаборатория, ще се появи сред космическите ястия.

Превод: GlasNews.bg