Гренландия и нейната многокилометрова ледена покривка са най-важните за изменението на климата на планетата. Ако целият този лед се разтопи, нивото на световния океан ще се покачи със 7 метра. Това ще бъде истинска катастрофа, защото огромен брой крайбрежни зони по целия свят ще потънат под вода, а с тях и цели градове. Какво ще се случи с Гренландия, ако хората не успеят да ограничат повишаването на глобалната температура до 1,5 градуса по Целзий? И какво ще стане, ако хората успеят да намалят глобалната температура? На тези въпроси отговориха учени, които публикуваха ново изследване в списание Nature, пише ScienceAlert.

В момента приблизително 300 милиарда кубически метра лед изчезват от ледената покривка на Гренландия всяка година в резултат на топенето. Поради това нивото на световния океан се покачва с около 1 мм на година. Но колкото повече се повиши глобалната температура, толкова по-голяма ще стане загубата на лед и съответно нивото на океана ще се повиши.

За да се избегнат наистина катастрофални последици за Земята поради топенето на ледовете в Гренландия, е необходимо да се ограничи нивото на глобалната температура на Земята до 1,5 градуса по Целзий, в сравнение с прединдустриалната ера.

Снимка: Business – Insider

Учените са създали компютърни модели, за да предскажат поведението на ледената покривка на Гренландия по време на бъдещо повишаване на температурата. Проучването показва, че най-лошият сценарий, при който ледената покривка се срутва, може да бъде избегнат и дори частично обърнат, ако глобалната температура може да бъде намалена. Учените смятат, че колкото по-ниско и по-бързо падне температурата, толкова по-големи са шансовете да се сведе до минимум топенето на ледовете и покачването на световните нива на океана.

Проучването показва, че ако температурата се повиши с 2 градуса по Целзий и остане на това ниво, се очаква значително унищожаване на ледената покривка на Гренландия след няколко хиляди години. Но всичко ще се промени, ако глобалното затопляне може да бъде спряно след 2100 г. Моделите показват, че топенето на ледената покривка може да бъде частично обърнато, стига температурата да не спадне бързо.

Например, ако температурите се стабилизират на по-малко от 1,5 градуса по Целзий до 2200 г., тогава ледената покривка ще остане по-малка, отколкото е сега, но стабилна. Но в този случай нивото на океана все още ще се повиши с около 1 метър или малко повече.

Но това възстановяване на ледената покривка няма да бъде възможно, ако отнема твърде много време за охлаждане или ако температурата остане твърде висока. При тези сценарии разрушаването на ледената покривка и значителното повишаване на нивото на световния океан с няколко метра стават почти неизбежни.

Учените смятат, че може би най-лошото може да бъде избегнато, ако продължим да работим за намаляване на нивото на глобалната температура през 21-ви и 22-ри век.

Авторите на изследването отбелязват, че техните резултати не са непременно конкретни прогнози, а по-скоро дават представа за възможното развитие на събитията.

Превод: GlasNews.bg