Продължителността на нашия живот се определя от редица фактори, някои от които със сигурност са извън нашия контрол, като генетика, болести и наранявания. Но дълголетието до голяма степен се влияе от начина ни на живот. Храненето е един такъв фактор, учените са открили, че някои храни ни помагат да живеем по-дълго. За това пише Експрес.

Проучване, публикувано в списание Nature Food, е установило, че преминаването към по-здравословно хранене може да добави 10 години към живота на хората на средна възраст. Учени от Норвегия са анализирали данни за здравето на почти половин милион британци и са наблюдавали как хранителните им навици се променят с времето.

Участниците са били оценени като „средни“ и „нездравословни“ ядящи, или хора, чийто прием на храна отговаря на ръководството на Eatwell в Обединеното кралство, и такива, които са следвали „диета за дълголетие“.

След коригиране на други объркващи фактори, като тютюнопушене, физическа активност и консумация на алкохол, е установено, че 40-годишните мъже и жени, които са преминали от нездравословна диета към по-здравословна и са успели да се придържат към нея, увеличават продължителността на живота си с 10 години. Изследователите пишат: „Придържането към здравословна диета може да предотврати развитието на незаразни заболявания и да повлияе на продължителността на живота.

„Използвайки данни от British Biobank, ние показваме, че трайният преход от нездравословна диета към диетичните препоръки на Eatwell Guide е свързан с увеличаване на продължителността на живота съответно с 8,9 и 8,6 години за 40-годишни мъже и жени.“

Снимка: Freepik

„При същата популация трайното преминаване от нездравословна към диета, свързана с дълголетието, показва увеличение на продължителността на живота съответно с 10,8 и 10,4 години при мъжете и жените.“

Установено е, че най-голямата положителна разлика се наблюдава, когато хората включват повече пълнозърнести храни, ядки и плодове в диетата си, но по-малко сладки напитки и преработени меса.

Въпреки това хората, които са преминали от нормална диета към по-здравословна диета, са имали по-малко увеличение на продължителността на живота. „Колкото по-значителни са промените към по-здравословна диета, толкова по-значително е очакваното увеличение на продължителността на живота“, се казва в проучването.

Промяната на диетата по-късно в живота също осигурява по-малко увеличение на продължителността на живота, но увеличението все още е значително.

Снимка: Freepik

Като пример изследователите посочват, че дори 70-годишни хора могат да удължат продължителността на живота си с до пет години, като направят устойчиви промени в диетата си.

„Разбирането на ефекта от устойчивите промени в храненето върху продължителността на живота може да насочи развитието на политиката за здравеопазване“, отбелязват изследователите.

Очакваната продължителност на живота в Обединеното кралство в момента е около 80 години за мъжете и 84 години за жените.

Превод: GlasNews.bg