Ако попитате астрономите коя планета е най-близо до Земята, можете да очаквате да получите един прост отговор. Но в действителност ще има няколко такива верни отговора. Учените казват, че ще има три най-близки планети до Земята, в зависимост от това как формулирате въпроса и кога точно го зададете.

Прост отговор на прост въпрос

Според учените на простия въпрос коя планета е най-близо до Земята, ще получите ясен отговор - това е Венера. Тя се доближава най-близо до нашата планета на разстояние от 38 милиона км и никоя друга планета не може да бъде по-близо, пише Live Science. След това най-близката планета до нас ще бъде Марс, който може да се доближи до Земята на разстояние от почти 55 милиона километра. На трето място в този списък е Меркурий с разстояние от 77 милиона километра от Земята.

Но нашата планета рядко е близо до най-близката точка до която и да е от тези планети и трите постоянно обикалят около Слънцето с различни скорости. Тоест разстоянието между Земята и тези планети постоянно се променя.

Коя планета е най-близо до Земята сега?

Ако попитате астрономите коя планета е най-близо до Земята сега, е трудно да получите категоричен отговор, защото Меркурий, Венера и Марс могат да бъдат такива планети. Всичко зависи от това къде се намират в сравнение със Земята, докато обикалят около Слънцето.

слънчева системаЦял екран
 Снимка: Live Science

Например, ако Венера и Меркурий са близо до най-отдалечените си точки от Земята, от другата страна на Слънцето, а Марс е близо до най-близката им точка до Земята, тогава Червената планета ще бъде най-близо до нас. Но ако Марс е в най-отдалечената си точка от Земята, а Меркурий и Венера са близо до най-близките си точки до Земята, тогава Венера ще бъде най-близката планета.

Ако говорим за януари 2024 г., тогава най-близката планета до Земята е Меркурий. Но след около 8 месеца Венера ще бъде по-близо до нас, а след 10 месеца – Марс. Но след 11 месеца Венера отново ще стане най-близката планета до нас.

ВенераЦял екран
Венера Снимка: NASA

Нещата стават много по-интересни, когато става въпрос коя планета е средно най-близо до Земята. Средно Венера е много по-близо до Земята от Меркурий или Марс. Средното разстояние от втората планета от Слънцето до Земята е почти 41,5 милиона км. Меркурий е средно на почти 92 милиона километра от нас, а Марс е на малко над 78 милиона километра.

Но Том Стокман от Националната лаборатория в Лос Аламоса, САЩ, смята тези изчисления за неверни. Той казва, че е изчислено средното разстояние между орбиталните радиуси на всяка планета и разстоянието от Слънцето. Но тези изчисления не отчитат положението на планетите една спрямо друга по време на тяхното орбитално движение. Тези разстояния показват на какво средно разстояние една от друга планетите обикалят около Слънцето.

МарсЦял екран
Марс Снимка: NASA

Действителната най-близка до Земята планета в Слънчевата система

Вместо това, определянето на средните разстояния между планетите може да се направи чрез изчисляване на всички разстояния между всяка точка на двете орбити, казва Стокман. Ученият и колегите му установиха, че Венера всъщност се намира на средно разстояние от 169,9 милиона км от Земята, Марс е на разстояние 254,4 милиона км, а Меркурий е само на 155,5 милиона км.

Според Стокман, според симулациите на движенията на планетите в Слънчевата система през последните 10 хиляди години, Марс е бил най-близката планета до Земята за около 17% от това време, а Венера е била най-близката планета до Земята за около 36% от времето. Но най-често най-близката планета е Меркурий - 47% от времето. Така средно най-близката планета до Земята е първата планета от Слънцето.

 
живакЦял екран
Меркурий Снимка: NASA

Меркурий е най-близо до Слънцето и има най-малката орбита, което означава, че най-често е от същата страна на Слънцето като Земята и следователно по-близо до нея. А Венера и Марс прекарват дълги периоди от време много по-далеч от Земята. Поради това учените казват, че Меркурий е средно най-близкият среден съсед на всичките шест други планети в Слънчевата система.