Косачките за трева са незаменим помощник в двора на всеки градинар. С тях косенето на тревата се случва с лекота, без усилия, но и се спестява много време. Косачката е една от машините, които всеки трябва да притежава, за да поддържа двора красив и добре окосен. Освен това честото косене осигурява по-добър растеж на тревата.

Най-общо косачките се делят на ръчни, акумулаторни, електрически и бензинови. В следващите редове ще разгледаме всеки вид поотделно. Ще започнем с ръчните косачки, които са най-старите и най-просто устроените. Те са подходящи за малки площи, тъй като, за да се употребяват, се изисква физическа сила при бутането им. Поради тази причина те не са подходящи за площи с неравности, както и наклони. Най-голямото им предимство е, че не изискват батерии, ток или бензин, за да косят. Освен това имат дълъг експлоатационен живот.

Електрическите косачки за трева са едни от най-предпочитаните от потребителите. Това се дължи на бюджетната им цена и лесната им поддръжка. Използват се в малки и средно големи дворове. С тях се работи лесно, но имат един недостатък и той е кабелът, който ограничава оператора. От друга страна, електрическите косачки имат ниски нива на шум и се поддържат лесно. Компактните им размери позволяват лесно съхранение.

Акумулаторните косачки са също много предпочитан и търсен вариант заради удобството, което предлагат. При тях липсва кабелът, който имат електрическите.  Те имат ниски нива на шум и се поддържат лесно. Използват се за малки и средно големи площи. Те работят с акумулаторни батерии и това колкото е предимство, понякога може да бъде недостатък, защото времето на работа е ограничено. Може да се наложи презареждане на батерията, поради което е добре да имате допълнителна такава. Ако дворът е по-голям, напрежението на батерията трябва да бъде не по-малко от 18 V. На пазара се предлагат и косачки, които работят с батерии, чието напрежение е 40 V. Те се смятат за професионални и достатъчно мощни, така че да косят без проблем.

Най-иновативните акумулаторни косачки са косачките робот. При тях батерията е вградена, имат специална станция за зареждане и се свързват към смартфона, за да се управляват. Косачките робот са подходящи са косене на големи площи и не изискват никакви човешки усилия. Освен това могат да косят по малки наклони (в повечето случаи до около 20-25%), като работната им ширина достига до 50 см, а височината им е регулируема. Ако изберете косачка робот ще можете да се възползвате от функциите като сензори за дъжд, заобикаляне на препятствия, измерване на растежа на тревата, работа по предварително настроена програма и т.н.

Най-мощните косачки за трева са бензиновите. Те са подходящи за професионална употреба и се използват за много големи площи. Някои модели са самоходни, с което улесняват работата максимално. Бензиновите косачки са подходящи за косене на твърда растителност. Както всеки останал вид и моторните косачки имат недостатъци, сред които са високите нива на шум, вредните емисии, които се отделят по време на работа, по-високата им цена и по-високите разходи за поддръжка. Бензиновите косачки могат да бъдат различни видове.

Сред тях са палцовите, които са предназначени за висока трева и твърда растителност. Те са с висока мощност и косят за кратко време. Това се дължи на голямата им работна ширина. Предимството им е, че косят ниско тревата и могат да се прикачат към трактор. Палцовите косачки косят дори неравни терени.

Друг вид бензинови косачки са тракторните. Те са оборудвани с волан, кош за трева и 4 колела. Предпочитани са заради това, че операторът може да стои седнал по време на косене. С тях се косят големи площи за минимално време, тъй като имат голяма работна ширина – между 60 и 130 см. Делят се на два вида – райдери и косачки с предно рязане. Райдерите се използват за по-малки площи, а косачките с предно рязане са предназначени за големи дворове.

За по-висока и гъста растителност, най-добрият вариант са косачките за висока трева. Те са с голяма работна ширина, а здравите им ножове косят дори по-твърдата трева. Освен това позволяват косене и по наклони. Биват два вида – ротационни и тримерни. Ротационните косачки включват диск с ножчета и големи колела, докато тримерните са оборудвани с корда.

Когато избирате косачка за трева, трябва да вземете предвид фактори като начин на захранване, мощност, широчина и височина на косене, вместимост на коша за трева, допълнителни функции. Мощността е едно от най-първите неща, които интересуват всеки потребител. Ако ще косите голям двор, със сигурност е необходима косачка с висока мощност. Що се отнася до работната широчина, трябва да сте наясно, че колкото по-голяма е тя, толкова по-бързо ще окосите желаното място. Работната ширина е пряко свързана с мощността, тъй като моделите с по-голяма работна ширина изисква повече мощност.

Повечето модели предлагат и възможност за регулиране на височината на косене, благодарение на което можете да увеличавате или намалявате разстоянието от косачката до тревата. Това позволява да косите на желаната височина. Що се отнася до вместимостта на коша за трева, по-големият кош със сигурност е по-добрият вариант, тъй като това ще спести време. В противен случай ще се наложи да изпразвате коша по-често.

Някои косачки за трева включват и допълнителни функции, които могат да повлияят на решението Ви коя косачка е правилната за Вас. Най-често срещана е функция мулчиране, благодарение на която тревата се раздробява на малки парченца и се разпръсква по двора. Това осигурява подхранване на почвата и по-добър растеж на тревата. Много от моделите включват и функции за безопасност, включително предпазители и авариен стоп. Други имат сгъваема дръжка за по-лесно съхранение и функция странично изхвърляне. Трети косачки пък включват ел.старт и система за изключване при прегряване.



Източник на изображение: canva.com

Откъде да закупя?

Косачки за трева, а и много други видове градински машини можете да намерите в един от най-големите онлайн магазини за машини в страната – onlinemashini.bg. В сайта се предлагат над 90 000 продукта на изгодни цени, като постоянно се осигуряват промоции на голяма част от артикулите.

Освен това броят на продуктите расте ежедневно, така че да можете да изберете най-добрия продукт за Вас. Всеки артикул включва снимки, видео, технически параметри и детайлно описание.

От Онлайн Машини можете да поръчате бързо и лесно, като не е необходимо да правите регистрация. Доставката се осъществява до 3 работни дни до избран офис на куриер или до личен адрес. При допълнителни въпроси можете да се свържете с консултантите на онлайн магазина на посочения телефонен номер – 0876 170 044.