НАСА успешно завърши първия си експеримент за предаване на данни с помощта на лазерна комуникация. Беше проверена успешната работа на орбиталната лазерна релейна система, която отбелязва значителен напредък в космическите комуникационни технологии, пише Space.

НАСА успешно демонстрира двупосочна лазерна комуникация между лазерни терминали, разположени на различни орбити над Земята. Тази технология може да стане основа за по-бързо предаване на данни между Земята, Луната и Марс.

Специален лазерен комуникационен терминал, наречен ILLUMA-T, е доставен на Международната космическа станция (МКС) на 9 ноември от ракета-носител Falcon 9 на компанията SpaceX. Този терминал е инсталиран на японския модул на МКС, след което инженерите са провели тестове, за да гарантират функционалността на ILLUMA-T. След това ILLUMA-T е бил използван за комуникация с демонстрационен сателит за лазерна комуникация на НАСА, наречен LCRD, който е във висока геостационарна орбита над Земята в продължение на 2 години.

Докато МКС обикаля над Земята на височина 460 км, спътникът LCRD обикаля на височина 35 786 км. Това разстояние между тях прави възможно провеждането на тестове за лазерна комуникация на много голямо разстояние.

Лазерните комуникационни системи използват инфрачервена светлина вместо традиционни радиовълни за изпращане и получаване на сигнали. По-късите инфрачервени дължини на вълните на лазерите позволяват изпращането на много по-големи количества информация в сравнение с по-дългите радиовълни.

Според учени от НАСА, за ефективна работа и ниски разходи за енергия, предавателят и приемникът на лазерния сигнал трябва да са малки, леки и разположени на правилните точки един от друг. В този случай лазерната комуникационна система ще работи много добре.

Според изявлението на НАСА използването на лазерна комуникация значително повишава ефективността на предаването на данни. С негова помощ космическите кораби ще предават данни на Земята по-бързо. Освен това лазерната комуникация е от изключително значение за поддържане на стабилен и бърз контакт с астронавтите, които ще бъдат на Луната или Марс. И, разбира се, такава връзка може да се използва за предаване на данни между спътника на Земята и Червената планета. Тази технология ще позволи също така да се поддържа по-бърза комуникация с мисии в дълбокия космос.

Учените от НАСА казват, че в момента провеждат демонстрации и експерименти, които ще им позволят да оптимизират прилагането на тази технология в бъдещи мисии за изследване на космоса.

Превод: GlasNews.bg