От десетилетия учените предупреждават за надвисналата на Земята климатична криза и настояват за намаляване на парниковите емисии. Преди това изследователите вече препоръчваха намаляване на консумацията на месо и използването на по-екологични видове транспорт. Ново проучване обаче променя всичко - резултатите показват, че за да се ограничи глобалното затопляне, хората също ще трябва да спрат да дишат.

Човечеството едва ли ще може да диша по-малко, поради което това е проблем: нови изследвания твърдят, че газове като метан и азотен оксид във въздуха, който хората издишват, представляват до 0,1% от емисиите на парникови газове в Обединеното кралство, пише Daily Mail. Цифрите обаче не вземат предвид други газове, отделяни от хората, например по време на оригване или метеоризъм, както и емисиите, които се отделят от кожата ни, без да забележим. Уви, в планетарен мащаб тази цифра е много по-висока.

Ново изследване, ръководено от д-р Никълъс Коуън, атмосферен физик в Британския център за земна екология и хидрология показва, че въздухът, издишан от хората, може да съдържа малки повишени концентрации на метан и азотен оксид, които, за съжаление, допринасят за глобалното затопляне на Земята.

От училище знаем, че хората вдишват кислород и издишват въглероден диоксид. Когато поемаме дъх, въздухът навлиза в белите дробове, след това кислородът навлиза в кръвта, а въглеродният диоксид се движи от кръвта в белите дробове и се издишва. В същото време този цикъл е обратен за растенията; те абсорбират въглероден диоксид и „издишват“ кислород като страничен продукт.

В новото проучване учените се съсредоточиха върху издишването от човека на метан и азотен оксид, като и двата са мощни парникови газове. Преди учените не взеха предвид този човешки принос към „кипенето на Земята“, но сега решиха да коригират това.

Растенията по същество абсорбират целия въглероден диоксид, отделен при дишане на хората, каза Коуан, така че приносът на CO2 от човешкото дишане към изменението на климата е „на практика нулев“. За съжаление не може да се каже същото за метана и азотния оксид, тъй като растенията не ги използват.

По време на изследването екипът изследва емисиите на метан и азотен оксид в човешкия дъх - в експеримента участват 104 възрастни доброволци от Обединеното кралство. Участниците бяха помолени да поемат дълбоко дъх, да го задържат за 5 секунди и след това да издишат в затваряща се найлонова торбичка.

Общо учените събраха 328 проби от „издишване“, след което ги изследваха и установиха, че азотен оксид се отделя от всеки човек, но метанът е открит само в 31% от реципиентите. Екипът също интервюира участници в проучването, като записва данни като възраст, пол и хранителни предпочитания.

Учените заключават, че тези, които не отделят метан при дишане, вероятно ще го отделят по време на газове. Анализът обаче показва, че хората, издишващи метан, са предимно жени над 30 години. Учените обаче все още не разбират какво причинява тези резултати.

Резултатите от проучването показват, че само в Обединеното кралство дишането представлява 0,05% от метана и 0,1% от азотния оксид от общите емисии на тези газове. В същото време учените не са успели да открият никаква връзка между диетата на човек и количеството парникови газове, които издишва.

В бъдеще учените планират да продължат проучването, за да научат повече за емисиите на парникови газове, които идват от хората.

Превод: GlasNews