В днешния свят науката върви ръка за ръка с всеки елемент от живота ни, дори и да не го забелязваме. И не изостава нито за секунда, непрекъснато постигайки нов напредък в най-различни области.

През 2023 г. науката направи невероятен скок напред, особено в областта на здравеопазването, медицината и технологиите. А сред разнообразието от научни трудове се открояват няколко революционни открития, които могат да променят живота ни.

Без съмнение 2023 г. се превърна в знакова година за научни пробиви и открития. От революционна генна терапия и лечение на болестта на Алцхаймер до удивителен напредък в репродуктивната биология, тазгодишният напредък ще промени курса на медицинската наука.

Представяме на вашето внимание някои от най-интересните и потенциално променящи живота иновации, появили се тази година. Пригответе се да бъдете изумени как тези развития могат скоро да променят нашето здраве и живот.

Пробив в генната терапия

Във Великобритания одобриха първата в света генна терапия, базирана на CRISPR — CASGEVY. Предназначена е за лечение на сърповидно-клетъчна анемия и бета-таласемия, които се причиняват от грешки в хемоглобиновите гени в червените кръвни клетки. Този метод на лечение включва редактиране на собствените стволови клетки на пациента, за да се коригират тези гени, което в крайна сметка може да излекува пациента за цял живот. Този метод, разработен с помощта на технологията CRISPR, може скоро да помогне при лечението на много други генетични заболявания, рак и дори безплодие.

Лечение на болестта на Алцхаймер

Агенцията по храните и лекарствата на САЩ одобри лекарството Leqembi, което забавя прогресията на болестта на Алцхаймер в ранните стадии с около 30%. Той засяга амилоидните плаки в мозъка, ключов фактор за болестта на Алцхаймер. Въпреки че това не е лек, това е значителна стъпка напред в лечението на това изтощително заболяване.

Ролята на бактериите в развитието на рак

Изумително откритие показа, че някои бактерии, открити в тумори на стомашно-чревния тракт, помагат на раковите клетки да заобикалят имунната система и да се разпространяват по-агресивно. Това откритие прави възможно намирането на нови начини за лечение на рак, по-специално с помощта на тези бактерии.

CRISPR за понижаване на холестерола

Наскоро изследователи са започнали да изследват възможността за използване на генна терапия с помощта на технологията CRISPR за понижаване на нивата на холестерола. CRISPR (clustered regularly spaced short repeats) е технология, която прави възможно модифицирането на гени в клетките, включително изтриване или заместване. Научните изследвания показват, че промяната на гена PCSK9 може да понижи нивото му в кръвта. Въпреки че тази технология все още е в етап на изследване, тя има потенциала да се използва при лечението на заболявания, свързани с високи нива на холестерол в кръвта.

Разработен е AI, който предсказва рак

Разработен е инструмент за изкуствен интелект, който позволява да се предвиди рак на панкреаса три години преди диагностицирането чрез анализиране на модели в медицинските досиета на пациентите. Този инструмент, тестван върху милиони медицински досиета, може да доведе до по-ранно откриване и повишена преживяемост при един от най-смъртоносните видове рак.

Невронни мрежи за генериране на изображения

Невронните мрежи са компютърни системи, които имитират работата на човешкия мозък, а именно способността за учене и анализ на информация. Една от областите на приложение на невронните мрежи е генерирането на изображения. Тази технология може да се използва в изкуството, дизайна, рекламата и техническия дизайн. Една от най-известните невронни мрежи за генериране на изображения е генеративната състезателна мрежа (GAN). Състои се от две части: генератор и дискриминатор. Генераторът генерира изображения на базата на тренировъчни данни, а дискриминаторът определя колко сходни са тези изображения с реалните. Генераторът и дискриминаторът се научават да взаимодействат помежду си, докато генераторът не започне да генерира изображения, които могат да заблудят дискриминатора да мисли, че са реални.

Електрификация на транспорта

През последните години наблюдаваме увеличаване на броя на електрическите превозни средства по пътищата. Тази тенденция се нарича електрификация на транспорта и е ключов компонент на една екологично устойчива транспортна система. Електрификацията на транспорта е замяната на традиционните горивни системи с електрически двигатели и батерии. Електрификацията на транспорта има широкообхватни последици за икономиката и околната среда. Преходът към електрически транспорт може да намали зависимостта от петролните компании. Освен това електрическите автомобили могат да помогнат за намаляване на емисиите на въглероден диоксид, проблем, който светът се опитва да реши в борбата срещу изменението на климата. Преходът към електрически транспорт обаче все още е предизвикателство. В момента страните търсят да разработят инфраструктура за зареждане на електрически превозни средства, за да направят електрическия транспорт достъпен и удобен за използване. Освен това цената на електрическите автомобили все още е висока, което ограничава достъпността на тази технология.

Космически телескоп Джеймс Уеб

Космическият телескоп Джеймс Уеб (JWST) е един от най-очакваните космически проекти, който може да промени нашето разбиране за Вселената. JWST е научен инструмент, предназначен за изследване на далечни галактики и звездни системи във Вселената. Телескопът е кръстен на Джеймс Уеб, който е бил администратор на Националната аеронавтика и космическа администрация (НАСА) от 1961 до 1968 г. JWST беше изстрелян на 25 декември 2021 г. на борда на ракета Ariane 5 от космическия център на Гвиана. Една от характеристиките на JWST е възможността за наблюдение в инфрачервения диапазон, което ще му позволи да изследва най-отдалечените кътчета на Вселената и да види онези обекти, които не могат да се видят от други космически телескопи. Телескопът е оборудван и с голямо огледало с диаметър 6,5 метра, което ще го направи най-мощният космически телескоп в историята. Очаква се JWST да донесе пробиви в областта на космическата астрономия и да ни помогне да разберем по-добре произхода на Вселената, формирането на звезди и галактики и търсенето на живот във Вселената.

"Умна" количка

В света на научните открития през 2023 г. се появи количката GlüxKind Ella, разработена от немската компания GlüxKind Technologies, която има пълна автономност. Преодолява препятствия, движи се по наклони и използва автоматична спирачка. Количката може да се движи самостоятелно до собственика, ако в нея няма дете. GlüxKind Ella ще бъде достъпна за закупуване на европейските рафтове през следващите месеци.

Прозрачен дисплей

"Защо?" - може да попита един обикновен човек. - Защото е готино! - ще отговорят от компанията LG, която разработи прозрачен LG OLED T дисплей за новите си модели телевизори. Особеността на такъв дисплей е, че той не ограничава изгледа, а изображението върху него се вижда само от едната страна. Засега не е много ясно защо е необходима подобна технология за телевизори, когато изглежда, че може да бъде полезна по-скоро за компютърни монитори в офиси и открити пространства - служителят вижда всичко зад екрана, но съдържанието на дисплея е достъпно само за него. Въпреки това, ако такава технология вече съществува, тогава използването й ще бъде разширено в бъдеще.

Withings U-Scan: анализатор на урина в тоалетната

Withings U-Scan е приспособление, което ще ви позволи да определите здравословното състояние чрез анализ на урината и предаване на резултатите чрез Wi-Fi. Джаджата е прикрепена към тоалетната и оценява нивото на метаболизма, дехидратацията на тялото, нивото на витамин С и други здравословни показатели. Патронният анализатор ще трябва да се сменя на всеки три месеца, а цената му е 30 евро за брой. Въпреки това, цената на притурката е 500 евро, което може да предизвика съмнения сред някои потребители. Въпреки това, с появата на нови продукти на пазара, можете да очаквате намаляване на цената и подобряване на функционалността.

Гласов симулатор

Компанията Acapela Group предлага интересна идея за хора, които са изложени на риск от загуба на гласа си поради различни прогресиращи заболявания, в резултат на които говорните функции постепенно се губят. Компанията предлага да направи дигитален модел на вашия глас, което ще отнеме само няколко минути и ще позволи на изкуствения интелект да синтезира човешки глас. Това напомня историята на Стивън Хокинг, който използва роботизиран глас, след като е загубил способността си да говори. Acapela Group вече стартира услуга, която ви позволява да записвате гласово предаване, да слушате и коригирате резултата и да плащате само ако трябва да използвате гласовото предаване. Има две опции за плащане: годишен абонамент за €99 или доживотен лиценз за €999. Услугата поддържа повече от дузина езици, включително различни географски варианти.

Робот за прибиране на реколтата в оранжерии

Японски инженери са измислили просто, но удобно решение за прибиране на сладки пиперки в оранжерии - робот, който се движи по кабел между редовете. Роботът е в състояние самостоятелно да намира зрели плодове от пипер, да ги оценява от всички страни и да ги нарязва, без да изисква реконструкция на оранжерията. За разлика от американския проект, където роботът се движи на колела и изисква определено разстояние между редовете, японската технология няма такива ограничения. Виртуална карта на плодовете, създадена от робота, показва тяхното ниво на зрялост.

Български учен преобърна основно твърдение в квантовата физика

Масачузетският технологичен университет обяви 30-годишен български учен за визионер. „Д-р Златко Минев преобърна основно твърдение в квантовата физика, което смущаваше Нийлс Бор и Алберт Айнщайн“, пише университетът на страницата си в интернет. През по-голямата част от 20-ти век се предполагаше, че атомите се променят от едно енергийно ниво в друго при резки, непредвидими, малки квантови скокове. Минев доказа друго. Той не само може да предвиди движението, но и да го контролира. Експериментът на българина показа, че когато един атом е бомбардиран с енергия под формата на светлина, той се движи от едно енергийно ниво на следващо по непрекъснат и плавен начин, а не чрез мигновен скок. Той успя да открие промяната в енергийното ниво на атома достатъчно бързо, за да го контролира, така че да може да спре скока му и да го обърне, преди да бъде завършен. Британско издание определи пробива на българина като „научно земетресение“.

В заключение можем да добавим, че през 2023 г. бяха направени много научни открития в различни области на науката. Както стана ясно и от текста по-горе - разработени са нови методи за лечение на заболявания, създадени са иновативни технологии, които могат да подобрят качеството на човешкия живот. Важни постижения бяха откритията в областта на космическите изследвания, където бяха открити планети и галактики. Като цяло научните открития от 2023 г. потвърждават, че науката продължава да се развива и да намира нови начини за решаване на сложни проблеми, което дава надежда за по-добро бъдеще.

Превод и редакция: GlasNews.bg / Снимка: DALL-E/Valentyn Surnin