Изследователите наскоро се заровиха в историята на младо египетско момиче, което трагично загинало по време на раждане в древни времена. Мумифицираната млада жена, за която се смята, че е на възраст между 14 и 17 години, е изследвана подробно с помощта на съвременна технология

През 1908 г. останките й са открити в гробището El-Baghawat в египетския оазис Kharga. Тя е намерена с останките от плода и плацентата между краката, което показва усложнения по време на раждането, пише IFLScience. Връщайки се към нейната мумия повече от век по-късно, учените използваха компютърна томография (CT), за да проучат по-нататък.

Това, което откриха, беше едновременно изненадващо и разочароващо. Скенерът разкрива не един, а два плода в тялото й, което показва, че е била бременна с близнаци.

По-късно изследователите забелязват, че бебето, което лежи между краката на жената, няма глава. Допълнителен преглед разкрива, че главата е заседнала в таза на майката, което показва, че главата на бебето е била отделена от тялото по време на раждането - рядко и ужасно явление, известно като травматично обезглавяване на плода.

Вероятната причина за тази трагедия е, че първото дете е било в седалищно положение, тоест е излязло с краката напред. В такива случаи може да се затрудни правилното преминаване през родовия канал на главата на бебето, което води до сериозни усложнения.

Изследователите подозират, че балсаматорите, без да знаят, че жената е бременна с близнаци, не са отстранили втория плод преди мумифицирането. Когато мумията естествено се разпадне, второто неродено дете може да се премести от утробата на майката в гръдната кухина.

„Този ​​преглед на майката и нейните деца при раждането допълнително потвърждава колко опасни са били бременността, износването и раждането, особено през този период от време“, пишат авторите на изследването.

Текстове от тази епоха показват, че хората са предприели мерки за предотвратяване на раждането на близнаци чрез заклинания и ритуали, защото са се страхували от усложненията, свързани с това.