Скорошно проучване постави под съмнение безопасността на два химикала, които обикновено се срещат в домакински продукти, включително дезинфектанти и мебели, подчертавайки потенциалната им връзка с неврологични заболявания като аутизъм и множествена склероза (МС). Изследователите са изследвали ефектите на повече от 1800 домакински химикали, като се фокусират върху кватернерните амониеви съединения (quat) и органофосфатните забавители на горенето.

Quats често се срещат в ежедневни продукти като препарати за измиване на тялото, омекотители и дезинфектанти, докато органофосфатните забавители на горенето се използват в електрониката и мебелите за придаване на огнеустойчиви свойства, пише Forbes. Изследванията на учените разкриват как тези химикали взаимодействат с мозъчните клетки.

Установено е, че Quats убиват олигодендроцитите, клетките, отговорни за образуването на защитен слой около нервните клетки. От друга страна, органофосфорните забавители на горенето пречат на тези жизненоважни клетки да се развиват правилно. Тъй като здравословното производство на олигодендроцити е от решаващо значение за мозъчната функция, нарушаването на този процес е свързано с тежки неврологични заболявания, включително множествена склероза и аутизъм. Пол Тесар от Case Western Reserve University School of Medicine, един от авторите на изследването, каза, че откриването на нов рисков фактор за тези заболявания сочи към необходимостта от по-нататъшно проучване и регулиране на тези химикали.

Изследователите се надяват, че техните открития ще доведат до по-информирани решения относно използването на тези химикали за защита на общественото здраве. Междувременно Американският институт по почистване, който представлява най-големите производители на почистващи продукти, защитава безопасността на тези химикали, като подчертава, че те преминават през строги тестове, за да получат одобрение.

Противоречието около quats и органофосфорните забавители на горенето не е ново: минали изследвания показват, че те имат отрицателни ефекти върху здравето, включително репродуктивни проблеми и проблеми с развитието. Проучването допълва все повече доказателства, които предполагат, че докато тези химикали са ефективни при унищожаването на микроби, техните потенциални дългосрочни ефекти върху човешкото здраве, особено върху мозъка, не могат да бъдат пренебрегнати. В продължаващ дебат, това проучване призовава за баланс между ползите от химикалите в продуктите и тяхната безопасност, особено предвид нарастващите нива на неврологични разстройства в световен мащаб.