В скорошно проучване учените разкриха кръвен тест, който може да революционизира ранната диагностика на рак на панкреаса, с впечатляващ процент на точност до 97%. Иновативният тест идентифицира уникална комбинация от осем малки РНК молекули и осем по-големи сегмента от ДНК, които са характерни за рак на панкреаса, като по същество осигуряват генетичен „пръстов отпечатък“ на болестта.

Това развитие е особено важно предвид трудностите, пред които лекарите в момента се сблъскват при диагностицирането на рак на панкреаса в ранните етапи, пише UPI.

Дълбокото разположение на панкреаса в коремната кухина и общият характер на симптомите, които лесно се бъркат с тези на други заболявания, често водят до диагностицирането на това заболяване в по-късни и по-малко лечими стадии. Ракът на панкреаса е смъртоносен, главно защото обикновено се открива твърде късно. Аджай Гоел, водещ изследовател в Cancer Center City of Hope, цитира унищожителна статистика: петгодишната преживяемост, когато заболяването се открие рано, спада от 44% до само 3%, когато заболяването метастазира. Тази мрачна реалност подчертава спешната нужда от по-ефективни методи за ранна диагностика.

Тествайки ефективността на този кръвен тест, изследователите проведоха опити, включващи повече от 980 души от цял ​​свят, включително Съединените щати, Япония, Южна Корея и Китай. Резултатите бяха обещаващи: нивата на разкриване в тези страни варираха от 88 до 93%. Още по-обнадеждаваща беше повишената точност на теста - до 97%, когато се използва заедно с CA 19-9, маркер, който вече се е доказал при откриване на рак на панкреаса. Авторите на изследването смятат, че тестът е особено ефективен при откриване на ракови заболявания в етап 1 и 2, които все още са локализирани в панкреаса или току-що са се разпространили в близките лимфни възли.

Въпреки тези обещаващи резултати, изследователите предупреждават, че са необходими повече тестове, преди този тест да бъде широко възприет. Резултатите от проучването, представени на среща на Американската асоциация за изследване на рака, се считат за предварителни в очакване на публикация в рецензирано списание. Този тест обаче представлява окуражаваща стъпка напред в борбата срещу рака на панкреаса.