Има по-малка вероятност пациентите да умрат или да бъдат приети отново в болница, ако техният лекар е жена. Това се потвърждава от проучване, публикувано в списание Annals of Internal Medicine.

Според авторите на научната работа разликите в работата на мъжете и жените в областта на медицината се дължат на няколко фактора, по-специално мъжете лекари могат да подценяват тежестта на заболяването или прага на болката на своите пациенти и също така да не забелязват симптоми на инсулт, стомашно-чревни и сърдечно-съдови заболявания. Това от своя страна води до загуба на време или непълно лечение.

Старши автор на статията, професор Юсуке Цугава, твърди, че в идеалния случай качеството на медицинските услуги не трябва да се различава в зависимост от пола на лекаря, стига той да е подходящо квалифициран.

„Но нашите открития показват, че лекарите мъже и жени практикуват по различен начин и тези разлики оказват значително влияние върху резултатите на пациентите“, казва той, пише Metro.

Екип от учени от Токийския и Калифорнийския университет анализира здравноосигурителните молби на повече от 458 000 жени и 319 000 мъже между 2016 и 2019 г. И така, 142 500 и 97 500 от тях - около 31% за двата пола - са били лекувани от жени лекари, а смъртността сред пациентите е била 8,15%, когато са били лекувани от жени, в сравнение с 8,38%, когато лекарят е бил мъж.

„На пръв поглед това може да не изглежда много, но когато става въпрос за толкова големи данни, разликата става значителна“, казват учените.

Американски изследователски екип откри същия модел в процентите на обратно приемане в болница. Експертите анализираха данни за искове на Medicare от 2016 до 2019 г. за повече от 458 000 жени и повече от 319 000 мъже. От тях 142 500 и 97 500 - около 31% за двата пола - са били лекувани от жени лекари.

Хипотезата е, че жените лекари общуват по-често с пациентите си, което прави по-вероятно пациентите да предоставят важна информация, която ще помогне за по-добрата диагностика и лечение на заболяването.

Авторите на научната работа обаче отбелязват, че все още са необходими допълнителни изследвания, за да се потвърди окончателно установената корелация.