В продължение на хиляди години учените по света се опитват да намерят нещо, което да забави стареенето ни и да позволи на хората да живеят по-дълго. Очевидно стареенето засяга тялото на всеки човек на планетата, но една и съща възраст не означава, че хората физически деградират с еднаква скорост.

В ново проучване учените стигнаха до заключението, че рискът от ранна смърт на човек може да се види в очите му: авторите на изследването смятат, че гледането дълбоко в очите на човек може да разкрие истинската му биологична възраст, пише Science Alert. Нещо повече, учените вярват, че едно просто и бързо сканиране на очната ябълка може да даде представа за бъдещото здраве на пациентите.

В нова статия, публикувана в British Journal of Ophthalmology, учените представиха модел на машинно обучение, който е обучен да предсказва годините от живота на човек, просто като гледа ретината, тъканта в задната част на окото. Този алгоритъм е толкова точен, че успя да предскаже възрастта на около 47 000 хора на средна възраст и възрастни в Обединеното кралство в рамките на 3,6 години.

Резултатите от проучването показват, че повече от 10 години след първото сканиране на ретината, 1871 реципиенти са починали и тези с по-стара ретина са по-склонни да попаднат в тази група. Алгоритъмът, използван от учените, прогнозира, че ако ретината на човек е една година по-стара от действителната му възраст, рискът от смърт от каквато и да е причина през следващите 11 години ще се увеличи с 2%. В същото време рискът от смърт поради причини, различни от сърдечно-съдови заболявания или рак, се е увеличил с 3 процента.

Авторите на изследването отбелязват, че работата им е наблюдателна и затова все още не знаем какво причинява тази биологична връзка между състоянието на ретината и ранния риск от смърт. И все пак резултатите са убедителни и предполагат, че човешката ретина е изключително чувствителна към увреждания, свързани със стареенето.

Смята се, че това може да се дължи на факта, че ретината съдържа кръвоносни съдове и нерви, поради което вероятно може да ни каже важна информация за здравето на кръвоносните съдове и мозъка на човек.

Обърнете внимание, че по-ранни изследвания вече показаха, че клетките от задната част на човешкото око могат да помогнат за предсказване на появата на сърдечно-съдови заболявания, както и на бъбречни заболявания и други признаци на стареене. В новата работа обаче учените разглеждат разликата в биологичната и действителната възраст на ретината като силен предиктор за ранна смърт.

Авторите на изследването отбелязват, че само две дузини участници в техния анализ са починали от деменция и следователно учените не са успели да свържат болестта със здравето на ретината. Те също така отбелязват, че броят на смъртните случаи, свързани със сърдечно-съдови заболявания, е намалял през последните години, тъй като медицината продължава да предотвратява събития, които някога са били фатални.

Все пак авторите на изследването смятат, че здравето на ретината вероятно е важен фактор за здравето на сърдечно-съдовата система, но не е свързано със смърт от сърдечно-съдови заболявания. В резултат на това учените смятат, че в бъдеще просто сканиране на ретината може действително да бъде в състояние да предскаже риска от ранна смърт.

Авторите на изследването също така смятат, че разликите във възрастта на ретината всъщност са по-точен предсказател за биологично стареене, отколкото невроизобразяването, часовниците за метилиране на ДНК и часовниците за стареене на транскриптоми. Освен това тези методи са по-скъпи, отнемат много време и са по-инвазивни от обикновеното сканиране на ретината, което отнема не повече от 5 минути.