В човешкия гръден кош има асиметрична буца мускул, лишена от всякаква емоция и ужасно неромантична. Въпреки това човечеството упорства в продължение на векове, продължавайки да използва анатомично неправилно оформеното „сърце“ за изобразяване на коронарен орган. Освен това погрешно му приписваме сантиментални характеристики.

Но защо се случи това? Уви, учените нямат отговор. В ново проучване обаче учените предполагат, че древногръцките философи може да имат малка вина за факта, че днес изобразяваме сърцето като този символ. Аристотел се смята за един от главните виновници за тази „чудовищна грешка“, пише IFLScience.

Според съавтора на изследването, холандския неврохирург и писател Пиер Винкен, най-ранната илюстрация на „символа на сърцето“, както го познаваме, се появява в текст от 13-ти век. Смята се, че е вдъхновен от необичайното описание на човешкия орган на Аристотел.

Въпреки това, други източници предполагат, че символът на сърцето идва от листата на вече изчезнал вид гигантски копър, известен като silphium. Това растение някога е растяло по крайбрежието на Северна Африка и е било широко използвано от древните гърци и римляни като форма на контрол на раждаемостта.

Не е известно със сигурност кога и от кого е изобретен символът, но учените са сигурни в едно - той изобщо не отговаря на външния вид на истинско човешко сърце. Въпреки това, малко хора се интересуват от това несъответствие във формите, особено когато използването на символа е ограничено до изразяване на идеята за „сърцето“ в неговия метафоричен смисъл – като „ядрото на емоциите, обичта и любовта“.

В новото проучване екипът установи, че символът е широко разпространен през 15-ти и 16-ти век. Въпреки това, едва в средата на 20-ти век изследователите осъзнаха, че опростената форма на сърцето може всъщност да се основава на изцяло анатомични факти.

Първите копия на системата на коронарната артерия са направени през 50-те години на миналия век, когато в аортата е инжектирана пластмаса, създавайки отливки, които се оказват поразително сходни с „емблематичната форма на сърце“. През десетилетията учените са използвали нови техники, включително инжектиране на контрастни багрила в коронарните артерии. Резултатите бяха впечатляващи: анатомичната форма на човешкото сърце всъщност се вписва доста близо във формата на традиционния символ, който хората използват.

Авторите на изследването твърдят, че едновременните инжекции в дясната и лявата коронарни артерии позволяват визуализация на целия коронарен артериален кръвен поток. Учените са открили, че едновременното изобразяване на коронарни дървета всъщност формира точната форма на това, което хората са наричали „човешко сърце“.

Сега учените са изправени пред въпроса дали древните анатоми са видели този модел хиляди години преди съвременната наука, или това е било просто съвпадение. Авторите на изследването признават, че подобно твърдение е само хипотетично, но има възможност древните изследователи да са използвали подобни постмортални отливки на коронарни артерии от различен материал и да са забелязали формата преди съвременната наука.

Въпреки че признават, че тяхната теория е силно спекулативна, те все пак предполагат, че това може да е "най-правдоподобната хипотеза, която да обясни точното съответствие на нашите образи със стария архетипен образ на сърцето".