Изследователите са открили шест гена, които играят критична роля при оформянето на нашата личност, влияят върху всичко - от емоционалните реакции до начина, по който намираме смисъл в живота. Тези гени не са се появили наскоро – те са с нас през цялата еволюция, присъстват във всички организми, от най-простите едноклетъчни организми до съвременния човек.

Проучването, което включва генетици и психолози от цял ​​свят и е ръководено от Университета на Гренада, Испания, изследва как нашите личностни черти могат да повлияят на активността на нашите гени, пише The Week. Този процес, известен като генна експресия, е основен за изразяването на личностни черти и поведение. Чрез изучаване на данни от 459 възрастни във Финландия в продължение на четиридесет години, екипът се опита да разбере връзката между генната експресия и фактори като здраве, благополучие и дори личностни черти.

Изследователите са идентифицирали мрежа от 4000 гена, активни в специфични области на мозъка, някои от които преди това са били свързани с личностни черти, предавани от поколения. Те откриха, че тези гени са организирани в модули, които могат да се включват и изключват, което позволява на хората да се адаптират към различни житейски ситуации и предизвикателства. Корал дел Вал, един от ключовите автори на изследването, подчерта гъвкавостта на тези модули, за да ни помогнат да се развиваме и адаптираме към ежедневието.

Може би най-интригуващото откритие е, че ръководството на тези адаптивни модули се свежда до „контролен център“, състоящ се от шест специфични гена. Този контролен център ръководи реакциите ни спрямо емоциите и търсенето на смисъл в живота, като играе ключова роля в начина, по който управляваме съществуването си. Откриването на тези гени, които са останали непроменени през цялата еволюция, демонстрира тяхната фундаментална роля във функционирането на самия живот. Проучването на изследователите не само хвърля светлина върху отдавна обсъжданата връзка между ума и тялото, но също така предполага, че някои личностни черти могат буквално да доведат до по-здравословен и по-дълъг живот, докато други могат да направят обратното.