От хилядолетия изследователи по целия свят се опитват да намерят нещо, което ще позволи на хората да живеят по-дълго. Сега учените, които изучават мистериозни същества, наречени тардигради, може би са открили нещо, което ще помогне за забавяне на стареенето на човека, пише Daily Mail.

Тардиградите са удивителни, почти микроскопични същества, които понякога се наричат ​​още водни мечки. Тези животни са в състояние да оцелеят дори в най-суровите условия, които биха довели до смъртта на други форми на живот.

Изследвайки тардиградите, учените са открили, че те имат CAHS протеини, които образуват гелове вътре в клетките. Тези протеини забавят жизнените процеси, предотвратявайки увреждането на клетките. Авторите на новото изследване смятат, че този гел може да е „еликсирът против стареене“, който хората са търсили толкова дълго.

Резултатите от изследването са публикувани в списанието Protein Science.

Международни учени са въвели протеини от тардигради в човешките клетки и са установили, че те се забавят и изпадат в нещо като „хибернация“. Просто казано, протеините на водната мечка имат същия ефект върху хората, както и върху самите тардигради. 

Сега екипът вярва, че може да забави стареенето на човека, като постави нашите клетки и тъкани в анабиоза, точно както прави стресираната водна мечка. По-ранни проучвания вече показаха, че стресираните тардигради могат да оцелеят при огромното налягане на дълбокото море, екстремните високи и ниски температури, пълната дехидратация, продължително гладуване, както и вакуума и радиацията в космоса.

Тайната на оцеляването на тардиградите се крие в тяхната форма на анабиоза. Всъщност тези животни са в състояние да забавят цялото си тяло, включително на микроскопично ниво, когато се чувстват стресирани. Учените вече са открили, че водните мечки са в състояние да навлязат в състояние на биостаза, където могат да живеят години с пълна дехидратация, докато водата стане отново достъпна.

Според съавтора на изследването, изследователя Силвия Санчес-Мартинес от Университета на Уайоминг, тя и нейните колеги са открили, че тайната на оцеляването на тардиградите всъщност е скрита в специфични протеини и тези протеини имат подобен ефект върху човека.

Нещо повече, екипът също е установил, че човешките клетки с протеини от тардигради стават по-устойчиви на стрес. Това откритие може да означава, че тардиградите са важно оръжие в борбата срещу остаряването на хората.

Снимки: Protein Science

Авторите на изследването вярват, че ако нашите клетки могат да устоят на увреждане на ДНК от слънцето или токсично излагане, както правят клетките на водната мечка, може да успеем да забавим процеса на стареене.

В допълнение, резултатите от новото проучване могат да бъдат приложени и за транспортиране на човешки стволови клетки или лекарства, като например лекарства за лечение на хемофилия, които изискват охлаждане. В резултат на това такива лекарства ще могат да се изпращат без охлаждане, което означава, че повече хора ще могат да получат лекарствата.