Ръждивочервената повърхност на Марс може и да му е дала известния статут на "Червена планета", но също така изглежда, че хиляди бели камъни са странно разхвърляни по марсианската земя. Марсоходът на НАСА Perseverance - робот геолог, който изследва кратера Джезеро от началото на 2021 г. - озадачи учените, когато предостави снимки на над 4000 светлооцветени камъни с размер на камъчета, разпръснати по цялото дъно на кратера.

"Това са много необичайни скали и ние се опитваме да разберем какво се е случвало", заяви Кандис Бедфорд, планетарен учен от университета "Пърдю" в Индиана и член на научния екип на "Марс 2020", на конференцията за лунни и планетарни науки (LSPC) миналия месец.

Съобщението идва в момент, когато НАСА приключва архитектурния преглед на връщането на марсиански скали на Земята като част от амбициозната програма на агенцията за връщане на проби от Марс.

Изобразените бели скали са така наречените "плаващи", което означава, че са били извадени и пренесени от първоначалните си местообитания; някои са гладки с вдлъбнатини, а други изглеждат като амалгама от множество слоеве. Първоначалните анализи, извършени с бордовите инструменти на Perseverance, показаха, че скалите са дехидратирани - не само по отношение на съдържанието на вода, но и на други минерали, включително желязо, магнезий, калций и натрий. "Те са доста бедни на много неща", казва Бедфорд.

Екипът е особено заинтересован от произхода на тези необичайни скали, тъй като техните източници могат да разкрият улики за миналото на Червената планета, включително кога точно вода е заляла кратера Езеро, който днес виждаме като сух участък земя, пише hicomm.bg. Въпреки че е забелязал повече от 4000 такива скали, Perseverance не е успял да види дори намек за така наречения "ауткроп", свързан със скалите, който по същество представлява скална основа с подобни свойства, която би изпъкнала на марсианската повърхност.

Дехидратираният характер на скалите предполага, че те са били нагрети и метаморфозирани от потоци лава или от удари на астероиди на други места на Марс, а по-късно са били изхвърлени на дъното на кратера, прогнозира Бедфорд. Какъвто и да е бил конкретният процес, тя и екипът ѝ предполагат, че той е настъпил сравнително скоро от гледна точка на геоложката история на кратера Джезеро.