Трайното замърсяване може да бъде дори по-пагубно за живота в океана, отколкото някога сме смятали.

Всяка година 14 милиона тона пластмаса попадат в нашите океани, което представлява 80 процента от всички морски отпадъци, съобщава Международният съюз за опазване на природата. Не само морските животни могат да се заплитат в тези пластмаси, но и произведените от човека предмети съдържат химикали, които при поглъщане могат да нарушат естествените метаболитни процеси. Пластмасите също могат да носят токсини на повърхността си, като тежки метали, които допринасят за тези ефекти.

Сега ново проучване от Stazione Zoologica Anton Dohrn в Италия и Университета на Ексетър в Обединеното кралство установи, че високите нива на замърсяване с пластмаса може всъщност да убиват ембрионите на широка гама океански животни.

„Ако имате екстремно замърсяване в момент, когато тези видове се възпроизвеждат, тогава нямате следващото поколение от тези видове“, каза Ева Хименес-Гури, първият автор на изследването и асоцииран научен сътрудник в Университета на Ексетър в изявление, цитирано от Newsweek.

В своето проучване, публикувано в списание Chemosphere, Хименес-Гури и колеги измерват как излагането на PVC пелети - малки пластмасови гранули, които се използват в производството на различни продукти - може да повлияе на здравословното развитие на седем морски вида, обхващащи всички основни групи океански животни.

„Когато бяха изложени на високи нива на нови PVC пелети, видовете, които изследвахме, се объркаха по различни начини“, каза Хименес-Гури. „Някои не успяха да направят обвивка или хорда [средната структура на ембриона], някои не успяха да формират правилни двустранни черти, някои просто спряха да се развиват след няколко кръга на клетъчно делене. Всички те не успяха да направят жизнеспособен ембрион."

Изследователите добавиха, че нивата на излагане на пластмаса, използвани в тяхното изследване, са необичайно високи в сравнение със средните концентрации на пластмаса в целия океан. Въпреки това, има определени ситуации, при които може да възникне концентрация на пластмаса като тази.

„Нивото на замърсяване, което изследвахме, ще се види само при обстоятелства като разлив на PVC пелети“, каза Хименес-Гури. „Знаем, че това се случва. Например, милиони пелети бяха разпилени от товарен кораб край Португалия през януари.

„Установено е, че реките и плажовете в близост до нефтохимическите заводи също съдържат много високи нива на предпроизводствени пелети. Ако достигнем тези екстремни нива на пластмасово замърсяване по нашите брегове - което се случва в изолирани случаи, но за щастие е необичайно в момента - много видове може да станат неспособни за възпроизвеждане, с огромно въздействие върху морския живот, по-широката околна среда и хората.

Превод: GlasNews.bg